Sto třicet dva centimetry dlouhá trofejní ryba o váze úctyhodných šestatřiceti kilogramů přijela ze sádek v nádrži Rozkoš, kam byla dočasně umístěna po výlovu rybníka Podborný. Teď opět brázdí jeho vody – až do dalšího výlovu.

O trofejního sumce, stejně jako o další ryby, bude v rybníce dobře postaráno. „Kapry, štiky, candáty nebo okouny u nás krmíme výhradně obilím," říká porybný Jan Kollert.

„Jedná se o odpadní ječmen nebo pšenici, které nedosahují kvality vhodné ke zpracování na mouku, nebo k dalšímu prodeji. Obilí, které má spíše jen drobné vady, však dobře plní naše požadavky," vysvětluje porybný.

Králi rybníka však 
pšenice „nejede"

Sumec je ale dravá ryba. A s ječmenem ani pšenicí se nespokojí. Smlsne si hlavně na drobných rybách, jako jsou karasové nebo bělice. Velmi nebezpečné ovšem je, že dokáže spolknout i malého kapra, který se vylíhne z jiker. „Z toho důvodu máme v rybníce jen jednoho sumce, aby nám postupně nesežral základ pro náš chov kapříků," vysvětluje Josef Hašek. „To by pak byla úplná katastrofa. Jeden sumec na jeden chovný rybník tak úplně postačí," dodává s úsměvem.

Sumec je velká a těžká ryba zároveň. Proto není mrštný jako candát nebo štika. S touto znalostí se musí i lovit Návnadu je třeba umístit do větší hloubky. A sumec pak čeká, až se k němu malá ryba přiblíží, a až pak ji uloví.

Že by skončil na pekáči, mu nehrozí

Král rybníka Podborný má však své místo v rybníce jisté a vůbec se nepočítá s tím, že by šel takzvaně na pekáč. „Trofejní velikost sumce začíná na zhruba pětasedmdesáti centimetrech a ten náš ji se svými 132 centimetry už hodně překročil. Bereme ho tedy hlavně jako pýchu, okrasu a chloubu našeho rybníka. A kdo ho chytí, ten ho zase pustí zpátky," vysvětluje nepsané rybářské zákony porybný.

Kromě toho maso z hodně velkých ryb prý není zdaleka tak chutné jako z malých a mladších kusů.

„Ta ryba se už na konzumaci  tolik nehodí. Když se loví sumci k jídlu, tak do pětasedmdesáti centimetrů. Pak už maso nemá tu žádanou a vybranou chuť," dodává rybniční hospodář Václav Kalenda.