Evropskou komisi vedlo k zastavení dotací znepokojení nad řadou skandálů, zejména u veřejných zakázek. Aby se financování obnovilo, musí česká vláda přijmout do června opatření související s nastavením auditního systému a řešením nesrovnalostí a kontroly. Prostředky z ROP Severovýchod přesto do severovýchodních Čech plynou bez přerušení.

„Od ministerstva pro místní rozvoj máme na účtu peníze na předfinancování projektů. Zástupci krajů, měst, obcí, neziskových organizací a další příjemci se tedy v tuto chvíli nemusejí obávat zpoždění či neproplacení slíbených dotací,“ řekl Zdeněk Semorád, ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod. Ten má na starosti čerpání bruselských dotací pro Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj.

Tutéž informaci potvrdilo i ministerstvo financí. Důvodem opatření EU jsou skutečně výtky komise vůči tuzemskému auditnímu a kontrolnímu systému. Příjemci dotací ale mají dostávat peníze z národních zdrojů bez změny dál.

Na ROP Severovýchod je v evropských fondech vyčleněno 16,6 miliardy korun. Dosud bylo ze strukturálních fondů proplaceno více než devět miliard korun.

Pro dosud schválených 549 projektů se počítá s 13,5 miliardy  korun z Unie.