Překvapený z této informace byl i majitel autokempu Luboš Velecký. „Okamžitě jsem celou akci stopl. Vůbec jsem o tom nevěděl do té doby, než mi zavolali první novináři a starosta obce. Mám všechny úmysly, ale že bych chtěl propagovat takovéhle lidi, to rozhodně ne. Měl jsem si organizátora lépe prověřit. Jak se ale zdá, ani on nevěděl, komu údajnou klubovou akci zprostředkovává," řekl k záležitost ve středu dopoledne Velecký. „Nevěděl jsem o tom, že se sem chystají nacisti. Stydím se za to, že náš kemp byl s tímhle vůbec spojovaný," řekl.

MINIFESTIVAL PRO ZVANÉ S HRANÍM KARET

O pořádání mezinárodní neonacistické akce Bohemia Excalibur Night na Trutnovsku jako první upozornil internetový server antifa.cz. Zpráva se rychlostí blesku roznesla mezi veřejnost.

Ilustrační foto
Stovky evropských neonacistů míří na utajovaný festival

Nyní je však pořádání festivalu údajně zamezeno. „Lidé měli strach. Podívejte, jak to vypadá v Londýně, kde se zabíjí lidé, a my bychom tu měli mít něco podobného," kroutil hlavou starosta Chotěvic Vladimír Lukeš. „Vyvinuli jsme ale maximální úsilí, abychom akci zastavili. Vlastně už dva dny nedělám nic jiného. Sám pořadatel nám ale sdělil, že celou akci zastavil. Totéž mi potvrdila policie," dodal starosta.

Šokovaný majitel Luboš Velecký přitom řekl, že si organizátoři kemp objednávali pro pořádání klubové akce. „Že prý budou hrát karty a poslouchat muziku," řekl Deníku. „Nic tady nebude. Když jsem se dozvěděl, co se chystá, byl jsem úplně vedle. Ani jsem nespal. Byl to podvod a víc o tom už ani nechci vědět," řekl Deníku Velecký. „Jsem rád, že to média rychle roznesla. Představa, že by se mi sem takoví lidé sjeli, je nepředstavitelná. Jsem rád, že i díky téhle informaci se to ještě dalo zastavit," dodal Luboš Velecký, majitel kempu.

ODDECHNOU SI AŽ V PONDĚLÍ

Policie České republiky společně s obcí i organizátory přesto zůstávají obezřetní. „Pořád to budeme monitorovat. Takováhle věc se určitě nedá stopnout mávnutím ruky a jen tak opustit. S policií úzce spolupracujeme," potvrdil starosta Chotěvic Vladimír Lukeš. „Původně jsme akci dostali na stůl jako malý festival pro pozvané. O nacistech pochopitelně nikde nebylo ani slovo," vysvětlil starosta Lukeš, proč obec původně pořádání akce schválila.

„O akci a situaci víme. Monitorujeme ji," potvrdila Ivana Ježková z krajského policejního ředitelství.

Podle původních zpráv se do Chotěvic měli sjet neonacisté z celé Evropy. Podle serveru antifa.cz měl Bohemia Excalibur Night ambice stát se významnou mezinárodní neonacistickou akcí. Do Chotěvic se měly sjet stovky „nácků".

Neonacismus je ultrapravicová ideologie, která vychází ze základů nacismu. Jako ideologie vznikl po 2. světové válce, ve většině zemí je však zakázána a trestně stíhána zákonem. K hlavním myšlenkám neonacismu patří nadřazenost bílé rasy a utlačování přistěhovalců, Romů, homosexuálů, Židů a dalších etnik či skupin.