Před dvěma týdny bylo pozitivních 244 z 3250 klientů ve všech zařízeních v regionu. Aktuálně je nákaza prokázaná v šesti zařízeních, další tři jsou v karanténě.

„Situace je  konečně optimistická: stav nákazy zmenšuje, což nám dává naději. Pravidelné přehledy o situaci jednotlivých domovů, které máme k dispozici dvakrát týdně, potvrzují, že naše zařízení mají boj s nákazou pod kontrolou,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Martina Berdychová.

V domově U Biřičky finišuje očkování.
Očkování v domovech pro seniory finišuje. U Biřičky už se vrací k běžnému životu

V tuto chvíli jsou nejvíce zasažena dvě zařízení: Domovy na Orlici v Borohrádku a Domov Důchodců v Náchodě. V obou zařízeních je dohromady 51 pozitivních klientů. Jejich personál ale situaci zvládá a nevyužívá výpomoci Krajského pohotovostního mobilního týmu.

Covid pozitivních je v současnosti 64 zaměstnanců pobytových služeb z celkových 2 465. Začátkem února to bylo dvojnásobně více. Další 24 pracovníci jsou v karanténě.

Někdejší primátor Hradce Králové Zdeněk Fink.
Očkování AstraZenecou se senioři rozhodně bát nemusí, říká Zdeněk Fink

Pobytové služby sociální péče zahrnují odlehčovací služby, domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem zřizované samotným krajem, městy i soukromými subjekty.