Kamarádi Michal a Tomáš přijeli do Skutče z Pardubic. "Botasky, to je pojem, vždyť to je renomovaná česká značka jako třeba Prim. Je to děsná škoda, že výroba končí," řekl Tomáš, který si pořídil boty pro sebe a také pro manželku. "Možná by se vyplatilo koupit jich víc jako investici," zauvažoval s úsměvem Michal.

Firma, která proslula svou sportovní obuví, je v likvidaci. Lidé vykupují místní obchod s botami.

Ve firmě je zastavena výroba, její vedení vyhlásilo odstávku údajně kvůli zvýšené ceně energií. "Věřil jsem, že se výroba obnoví v dubnu, bohužel je to jinak," komentoval situaci skutečský starosta Jaroslav Hetfleiš. Deníku potvrdil informaci, že hlavní budova podniku už je prodaná. "Měly by tam být družstevní byty, což je pro naše město na druhou stranu dobré, alespoň nemusíme stavět a lidé získají bydlení," dodal.

Nemocnice vyhlásily zákaz návštěv. Ilustrační foto
Nemocnice v Pardubickém kraji stoply kvůli chřipkové epidemii návštěvy pacientů

Deníku se vedení společnosti nepodařilo sehnat. Majitel firmy František Nestával serveru Seznam Zprávy sdělil, že důvodem ukončení výroby je nedostatek kvalifikovaných pracovníků a také zdražení energií. „Teď to analyzujeme zleva zprava. Buďto se bude vyrábět jinde, nebo značku prodám. Zájemce ale zatím nemám, nikde jsem to neříkal,“ řekl webu Nestával.

Podnik byl založen v roce 1949. Obuv Botas nosila řada českých sportovců, kteří sklízeli úspěchy na olympiádách i mistrovstvích světa. Mezi nejznámější patří čtyřnásobní mistři světa v tancích na ledě sourozenci Eva a Pavel Romanovi, gymnastky Věra Čáslavská a Eva Bosáková a skokané na lyžích Jiří Raška se Zdeňkem Remzou. V botaskách hrály a nadále hrají i volejbalové, nohejbalové a hokejové reprezentace.

Podle některých místních nebyl krok firmy až tak překvapivý. "Vytopit ty ratejny bude stát určitě hodně peněz, to je pravda. Ale ono se to dalo čekat. Propouštění zaměstnanců se tu neděje poprvé a některé budovy jsou rozprodané. K lepšímu to už dávno nespělo," pokrčil rameny místní obyvatel Matěj.

Výroba botasek končíVýroba botasek končíZdroj: Botas

Starší manželský pár na parkovišti u Penny Marketu má jasno. "Za vším je drahota a válka, firmě klesl odbyt na východě. A chybí vyučení ševci, boty nemůže šít jen tak každý," řekl asi sedmdesátiletý muž, který se představil jako Karel. "Před čtyřiceti lety tam pracovalo kolem tří tisíc lidí. Ty časy už se nevrátí," přitakala jeho manželka.

Ano, na nejvyšším stupni produkce byla firma v letech 1983 - 1985. Ve čtyřiaosmdesátém roce vyrobil podnik ročně 2,6 milionu párů obuvi.

Záchranná služba v akci. Ilustrační foto
V Kameničkách zkolabovalo sedm dětí. Asi měly vydýchaný vzduch v místnosti

"Po rozpadu východních trhů v 90. letech a privatizaci, která akcionáře rozdrobila mezi několik menších vlastníků, se společnost dostala do útlumu a začala vyrábět pro firmu Puma. Později spolupracovala také s firmami Adidas, Bauer, Jofa nebo Salomon. V roce 2000 došlo ke sjednocení značky sportovní obuvi s názvem společnosti na BOTAS," uvedl ředitel Regionálního muzea ve Skutči Libor Aksler. Už dlouhá léta se v muzejní budově nachází rozsáhlá trvalá expozice, která mapuje tradiční výrobu obuvi ve Skutči. "Myslím, že teď se návštěvnost hodně zvedne," dodal Aksler.

Ševci, kteří v minulosti ve Skutči vyráběli boty, se zpravidla vyučili ve Zruči nad Sázavou, kde se nacházelo obuvnické učiliště. Už je ale dlouhá léta zrušené a kvalifikované pracovní síly chybí.

Se zaměstnanci firmy se ve čtvrtek ve Skutči setkal pražský likvidátor Ladislav Vilimovský. "Mám teď jednání za jednáním, nezlobte se. Zavolejte za hodinu," řekl do telefonu, ale poté už hovor nepřijal.

Zdroj: Romana Netolická

Nejznámější skutečskou sportovní obuví je botaska Classic, která se ve městě začala vyrábět v roce 1966 původně pro nohejbal. Předchůdcem jí byl model z roku 1964 navržený Marcelem Scheinpflugem, ve kterém získali čeští volejbalisté stříbrné medaile na Olympijských hrách v Tokiu. Tento model také přivedl firmu s tehdejším názvem Botana k soudnímu sporu s firmou Adidas. Jeho předmětem byl jednotící prvek, takzvaný trojklan. Botana tento spor prohrála, byť jeho smyslem bylo především zpevnění bočních partií obuvi - nikoliv nekalá konkurence.