V pondělí po dlouhých letech začala další fáze oprav. Tesaři měli původně jen vyměnit střešní krytinu a nahradit uhnilé trámy novým dřevem, nakonec však museli sejmout celou věž. „Po odkrytí jsme zjistili, že je dřevo napadené dřevomorkou a jiným hmyzem. Poškození bylo tak velké, že se už konstrukce nedala zachránit. Po dohodě s památkáři i obcí jsme se rozhodli, že věž sejmeme celou a uděláme kompletní repliku,“ vysvětlil Martin Zeman, který vedl partu tesařů.

Firma nakonec nadzvedla kompletní vrchní díl zvonice. „Opravíme i omítku, vyměníme dveře i další drobnosti. Vlastně už nic nebylo v pořádku. Přibude také lavička, zábradlí a necháme znovu vykácet stráň, aby zvonice znovu vynikla,“ přibližuje starosta Havlovic Pavel Dvořáček. „Původně jsme chtěli jen odstranit eternit a nahradit ho štípanou šindelí. Po rozkrytí jsme ale s tesaři usoudili, že se celý vršek musí udělat nanovo,“ dodal starosta.

Havlovická zvonice je památkově chráněná. Obec na rekonstrukci barokní stavby zažádala o dotaci z ministerstva zemědělství. „Původní rozpočet se pohyboval ve výši zhruba 600 tisíc korun. Teď po rozsáhlejším poškození to bude o něco více peněz,“ řekl starosta Pavel Dvořáček.

Tesaři vyhotoví dokonalou repliku věže během července. Poté ji usadí zpět na opravenou stavbu. „Předpokládáme, že zvonice bude mnohem hezčí i díky výměně střešní krytiny. Starý eternit a prkenné pobytí nahradí štípaná šindel. Celkově bude mít zvonice takový typičtější vzhled,“ předeslal Martin Zeman.

I léto mohou zkrášlit ozdoby.
Uprostřed léta ukazují, jak se vyrábějí vánoční ozdoby

Havlovická zvonice byla postavená ve stylu lidového baroka. Poprvé se v ní zvonilo 22. prosince 1745 při úmrtí havlovického rychtáře Jana J. Řezníčka. Během své historie přežila i zásah bleskem v roce 1885. Původní dva zvony posloužily pro potřeby armády ve světových válkách. Zvonice byla opravená naposledy na začátku 90. let, kdy do ní obec umístila také automatické zvonění. Současný zvon je z roku 1991, před devíti lety byla skála po zvonicí vykácena a zajištěna ochrannou sítí.