Chirurgická ambulance, která funguje pro hořický region i jako noční pohotovost, je mimo provoz od dvaceti do osmi hodin ráno. Pacienti s akutními problémy musí vyhledat péči v Jičíně nebo v Hradci Králové.Noční pohotovost je podle Romana Bečváře využívána velmi málo, jedná se o jednotky lidí během týdne.

„Pohotovost v Hořicích využívám. Je super, že člověk nemusí nikam cestovat. V noci jsem tu ale nikdy nebyl,“ reaguje na informaci Vladimír Machek z Hořic.

„Zatím jsme na noční pohotovosti žádný tlak pacientů z Hořicka nepocítili,“ uvedl na noční uzavření hořické ambulance ředitel jičínské nemocnice Tomáš Sláma.

„Především řešíme nedostatek kvalifikovaného zdravotnického personálu, to znamená zdravotních sester, kterých postrádáme zhruba polovinu, “ rekapituluje současný stav v nemocnici ředitel Bečvář. Lékař tu chybí pouze jeden.V centru následné péče už vypomáhá osm vojáků. Do Hořic je vyslal krajský úřad. Zastávají funkce pomocného personálu, nemocnice ale potřebuje především odborný personál, který na trhu práce není.

Foto: Policie ČR
Ředitel krajské rozvojové agentury rezignoval. Minulý týden havaroval opilý

„Zveřejnili jsme výzvu na naše webové stránky a sociální sítě, zareagovaly dvě studentky. Jsme také v kontaktu s Červeným křížem, situace je konsolidovaná,“ uvedl za zřizovatele starosta města Aleš Svoboda.

„Požadavky jsme co se týče kvalifikovaných odborníků vyslali k vojsku i ke studentům, zatím jsme ale nezískali žádnou kvalifikovanou sílu,“ přiznal Roman Bečvář dosavadní neúspěch.Pomoc nabídl i Český červený kříž, podle ředitele je spolupráce zatím v plenkách.

„Stav udržíme i vzhledem k náročnosti práci a předpokládám, že v příštím týdnu se situace začne citelně zlepšovat. Nyní opravdu potřebujeme pět všeobecných sester, které bychom mohli doplnit do denních služeb,“ vysílá ředitel prosbu k veřejnosti.

Denní provoz ambulancí zatím není podle vedení nemocnice ohrožen.„Budeme postupovat podle toho, jak se bude vyvíjet personální situace. Dnes jsou všechny ambulance v provozu. V případě nouze může dojít k omezení provozu interní ambulance,“ připouští Roman Bečvář.

Policie, úsekové měření rychlosti, radar. Ilustrační foto
Policisté během víkendu zkontrolovali tisíc řidičů

Marcela Harbichová, ředitelka Oblastního spolku Českého červeného kříže v Jičíně v této době organizuje v Jičíně kurzy pro dobrovolníky, kteří chtějí pomáhat v sociálních službách a nemocnicích. Včera proškolila tři zájemce, dva z nich počítají s pomocí v Hořicích.

„Lidé si zde osvojují základní ošetřovatelskou péči, jak manipulovat s pacientem, jak je krmit, starat se o hygienu. Přihlásit se může kdokoliv, komu je více než 18 let,“ vyzývá ředitelka veřejnost k této aktivitě. Upozorňuje, že proškolí také zdravotní sestry, které jsou dlouhodobě mimo praxi. Ty by pak mohly hořické nemocnici výrazně pomoci.

Levitovo centrum následné péče je příspěvkovou organizací města Hořice. Poskytuje péči pacientům na 111 lůžkách a devíti sociálních lůžkách. Provozuje čtyřiadvaceti hodinovou chirurgickou ambulanci, interní ambulanci a biochemickou laboratoř.