V parných letních dnech většina z nás hledá nějaký zdroj osvěžení. Pro ty, kteří nemají poblíž rybník nebo bazén, do něhož by skočili, není k zahození osvěžení v podobě drinků.

„V letních dnech stále letí mojito, které všichni znají. Kromě mojita je pro léto vynikající i koktejl zvaný daiquiri," řekl šestinásobný barman roku a majitel barmanské školy Karel Zapalač, který se pyšní i titulem nejzručnější barman světa.

Jahodové daiquiri

„Daiquiri pochází ze Střední Ameriky, z oblasti Karibiku," informoval náš Deník barman Karel Zapalač.

Podle jeho rad si i vy můžete vyrobit své daiquiri doma.

Do nožového mixéru nasypte tolik drceného ledu, kolik se vejde do takzvané old fashioned skleničky (whiskovky), ve které se tento koktejl podává.

K ledu přidejte 4 centilitry (cl) Havana rumu, 8 větších jahod (můžete použít i banán), 3 cl citronové šťávy, 2 cl cukrového sirupu a vše promixujte. Koktejl, který by měl mít konzistenci ledové tříště, můžete ozdobit jahodou nebo snítkou máty.

Svěží caipirinha

Dalším osvěžujícím drinkem je podle Karla Zapalače takzvaná caipirinha.

Stejně jako daiquiri se i caipirinha připravuje do old fashioned skleničky. Do ní dáme půl limetky nakrájenou na čtyři kousky a dvě lžičky třtinového cukru. Tyto dvě ingredience promačkáme takzvaným muddlerem, barovým drtítkem. Poté naplníme skleničku drceným ledem, přidáme 4 cl cachaca (pitu) a promícháme barovou lžičkou. Do sklenky dáme dvě krátká srkací stébla.

Místo pitu můžeme použít Havana rum, čímž nám vznikne drink zvaný havanissima, nebo Becherovku, která promění caipirinhu v oázu.

Tajemná čarodějka

Barman Karel Zapalač prozradil i recept na svůj vlastní drink, který pojmenoval Tajemná čarodějka.

Ve sklenici tumbler, která se používá pro servis takzvaných long drinků, rozmačkáme muddlerem jednu tvrdší mandarinku.

Sklenku naplníme po okraj drceným ledem, přidáme 2 cl melounového sirupu, 1,5 cl jahodového sirupu, 2 cl citronové šťávy, 4 cl Havana rumu nebo tequily, dolijeme 8 cl žlutého grepového džusu a přidáme 0,5 cl Campari.

Vše promícháme barovou lžičkou, vložíme silné srkací stéblo a míchátko a ozdobíme jahodou, snítkou máty nebo mandarinkou.   (kfr)

Krkonošské speciality: Dejte si Úpický či Pavlišovský řízek

Pří cestách po různých částech republiky a regionů jsem nikdy neodmítla nějakou tu místní specialitu. Dokonce jsem ji i vyhledávala. Když jsem pak přišla z „kraje" do Podkrkonoší, moje obliba o místní pochoutky se rozšířila o Úpický řízek, jinak také nazývaný Úpické žrádlo či Pavlišovský řízek.

První seznámení s tímto pokrmem bylo rozpačité,  kombinace houskového knedlíku, dušeného kysaného zelí a klasického řízku se mi zdála podivná.  Ale moc dobrá!

Zkuste to také

Jak vlastně tento název krajové speciality vznikl? Pavlišov je obec na Náchodsku a Úpice se nachází nedaleko Trutnova. Údajně přišli do hospody,  tam či tam, hladoví chlapi a kuchařce zbyly už jen řízky, knedlíky a zelí. Tak to nakombinovala a  sklidila velký úspěch. Zkuste to také a určitě se i vy dočkáte pochvaly.

Řizky: Z vepřových plátků  (kotlety nebo kýty) připravte klasické řízky v trojobale. K tomu potřebujete kromě masa sůl, mouku, rozšlehané vejce s trochou mléka a strouhanku. Do rozpáleného oleje pak vložíme obalené řízky a po obou stranách opečeme do zlatova.

Zelí: Na sádle si osmažíme do růžova nadrobno nakrájenou jednu cibuli, pak k ní přidáme kysané zelí s trochou vody. Osolíme a osladíme podle chuti a dusíme tak dlouho, dokud se voda nevyvaří. Pak zelí zasypeme lžící hladké mouky, zamícháme a ještě trochu podlijeme vodou.

Houskový knedlík: Do mísy dáme trochu vlahého mléka, půl kostky droždí a dvě lžíce  hrubé mouky. Zamícháme a když nám kvásek vykyne, přidáme asi půl hrnku vody, jedno vejce, sůl, na kostičky nakrájený rohlík a asi půl  kila hrubé mouky (můžeme dát i více mouky a podle potřeby pak přidat i vodu). Vše řádně prohněteme a z vláčného těsta utvoříme tři knedlíky, které zhruba po půlhodinovém vykynutí vaříme v osolené vodě asi 15 minut.

Nakrájené knedlíky na talíři přelijeme trochou rozpuštěného másla, přiložíme k nim  řízek a  zelí. A pak už jen zbývá popřát dobrou chuť.   (ves)

V letních dnech je k obědu nejlepší zeleninový salát

Chuť na klasiku, jako je vepřo-knedlo-zelo nebo řízek, nemá v horkých dnech každý.  Ideální je tedy vařit lehká jídla, případně si  udělat salát.

Kuchař Vladimír Klofanda připravil pro čtenáře Deníku tři recepty, kterými potěšíte nejen sebe.

Salát s kozím sýrem

Potřebujete ledový salát, rukolu, sušená rajčata, černé olivy, kozí sýr, olivový olej na zakápnutí. Ledový salát natrhejte na kousky a přidejte lístky rukoly. Smíchejte se sušenými rajčaty. Pak už jen stačí přidat olivy podle chuti a kozí sýr.

Salát Caesar

Tento oblíbený salát je na přípravu o něco málo složitější. Nejdříve si připravte dresink. „Do ručního šlehače postupně přidávejte žloutky, pár ančoviček, dijonskou hořčici, zakápněte citronem a pár kapkami worcesteru. Pomalu přilévejte olivový olej a prošlehejte do emulze," popisuje postup Vladimír Klofanda.

Římský salát nakrájejte na kousky, promíchejte s dresinkem a kousky parmezánu. Pak už jen stačí přidat opečené kostičky z bílého pečiva a pár hoblin parmezánu.

Salát z polníčku

Smíchejte bílý jogurt se lžičkou hořčice. Přidejte pár kapek olivového oleje, sůl a pepř. Listy polníčku promíchejte se zálivkou. Servírujte  s grilovaným lososem, vařeným vejcem a parmezánem.

Komu by přišla tato jednoduchá chutná jídla příliš hladová, tak si  k nim může ugrilovat například steak, nebo opéci bagetku.

Rada závěrem. „Ať už děláte jakýkoliv salát, tak jej vždy důkladně promíchejte se zálivkou nebo olejem," říká kuchař Vladimír Klofanda.   (pš)