V zimě se rozmohl vedle prudkého rozmachu skialpinismu a bobování nešvar, který horští záchranáři pojmenovali v teniskách na Sněžku. Zachraňovali totiž řadu turistů se zcela nevhodným vybavením, navíc v těžko přístupných místech. "Jsou lidé, kteří přijedou do Krkonoš z jiných regionů a úplně nemají představu, co je čeká na horách a pak jsou překvapení. V celkovém měřítku jich ale zas není až tolik. Většina návštěvníků hor je kvalitně oblečená, protože to jsou lidé, které pohyb v přírodě baví a situaci znají," přiblížil situaci náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa. Národním sportem číslo jedna se zejména v období kolem Vánoc stalo bobování. Počet úrazů na bobech a sáňkách vzrostl meziročně o 36 procent navzdory doporučením záchranářů bobovat s helmou i chráničem páteře.

Smutnou bilanci přinesl prudký rozmach skialpinismu. Záchranáři dosud evidují v ČR pád 23 lavin. Jejich počet se může po dopočítání údajů od dalších pozorovatelů až zdvojnásobit.

"Nelze říct, že z hlediska lavinového rizika byla zima nějak mimořádná. Prudký rozvoj skialpinismu podpořený zavřením sjezdovek ale dostal do nebezpečných situací řadu návštěvníků hor. Zimní lavinová bilance je z hlediska úmrtí nejhorší od roku 1998," konstatoval vedoucí lavinové komise Horské služby Pavel Cingr z Krkonoš.

Ze zásahu Horské služby u nedělní laviny v Krkonoších.
Lavinu uvolnili čeští skialpinisté. Další se řítila na záchranáře, stihli utéct

"Bohužel vždy uvolnili lavinu lidé, kteří za to pak zaplatili svým životem. I když se lavinové prevenci pro širokou veřejnost věnujeme hodně, před příští sezonou tuto činnosti ještě zintenzivníme," poznamenal Cingr.

Celkový počet zásahů byl sice ve srovnání s předchozími roky menší, o čtvrtinu se ovšem zvýšil počet pátracích akcí. "Zásadně vzrostl počet běžkařů, skialpinistů i pěších turistů v terénu. Přestože hory byly do značené míry zavřené, počet zimních pátracích akcí meziročně stoupl o 23 procent. Náročnost těchto zásahů je veliká, a to jak z hlediska počtu lidí, nasazené techniky a času," vysvětlil náčelník Horské služby ČR René Mašín.

Náročná záchrana promrzlé dvojice v Krkonoších
Na Sněžku v teniskách a teplácích: Promrzlou dvojici zachraňovala Horská služba

SNĚŽKU ZNOVU ČEKÁ REKORDNÍ NÁPOR

V létě dostane patrně opět pořádně zabrat nejvyšší hora ČR Sněžka. Podle automatických sčítačů Správy Krkonošského národního parku na české i polské straně Sněžky na ni v loňském roce denně mířilo v nejfrekventovanějších dnech 8000 až 9000 lidí. A to ještě bez započítání lidí, kteří vyrazili na Sněžku lanovkou z Pece pod Sněžkou.

Horská služba ČR se proto připravuje na mimořádně náročnou sezonu. Opět se předpokládá zvýšený zájem Čechů o tuzemské hory. Loni rekordně stoupl počet zásahů Horské služby na 2704. Ta jich letos očekává ještě více. "Odhaduji, že na konci letní sezony budeme mít kolem 3 tisíc zásahů. Počítáme s tím, přizpůsobili jsme tomu přípravu a jsme nachystaní," ujistil náčelník René Mašín.

Cvičení Horské služby s lavinovými psy na hřebenech Krkonoš.
Lavinový pes musí mít rád lidi a chodit s nosem u země, říká šéf psovodů

Klíčová je podle horských záchranářů příprava návštěvníků hor na túry. Především jde o vybavení, které by mělo obsahovat dobré oblečení, obutí, lékárničku i jídlo a pití. Stejně důležité je plánování a sledování vývoje počasí. I proto chce Horská služba co nejvíce rozšířit svou unikátní mapu výstrah mezi veřejnost. Do konce dubna ji nabídne k umístění komukoliv na jakékoliv webové stránky.

"Nejdůležitější je sledování bouřkových jevů na hřebenech. Naše výstrahy vycházejí přímo z pozorování v terénu a byli bychom rádi, aby lidé věděli, do čeho jdou," řekl Mašín.

Záchranáři také stejně jako loni očekávají vysoký počet úrazů cyklistů. Helma by měla být stejně jako na lyžích automatická pro všechny a všude. Na horských trailech doporučuje Horská služba i chrániče páteře a kloubů.

Horští záchranáři rovněž vyzývají k ohleduplnosti k přírodě. "Připojujeme se k výzvě ochránců přírody a vyzýváme turisty, aby přírodu neničili. Co si s sebou do hor přivezou, měli by si také odvézt a vyhodit až doma," připomněl krédo národních parků René Mašín.

Loňský 44. ročník nočního výstupu z Dolní Kalné na Sněžku za východem Slunce absolvovalo 585 účastníků.
V Krkonoších loni přibylo cyklistů, více lidí chodilo na Sněžku v noci