„Součástí odhalení bylo čtení vybraného textu z Jiráskovy kroniky známým ochotníkem Jiřím Kubinou, historický kontext postavy účastníkům v poutavém příspěvku přiblížil profesor Aleš Fetters a odhalený náhrobek posvětil přítomný pater Jaroslav Jirásek,“ uvedl spoluorganizátor akce Josef Zima, a neopomněl dodat, že ještě před slavnostním přípitkem autor náhrobku a restaurátor akad. malíř Ivan Krejčí obdržel jako ocenění své práce knihu Jaroslava Horejce Ve znamení Merkura.

„Po přípitku setrvali účastníci odhalení ještě v přátelské diskuzi o slavných hronovských rodácích, a o macešském přístupu vedení města k udržování památek - jmenovitě o osudu Freiwaldovy Spořitelny a připravovaném devastačním záměru poslední autentické památky na sourozence Čapkovy v Hronově,“ zmínil hronovské kulturní bolesti Josef Zima, a dodal, že výroba a instalace náhrobku byla umožněna díky finančnímu příspěvku Královéhradeckého kraje.

Jiráskovo koupaliště v Náchodě uspořádalo letní koulovačku. Návštěvníci se mohli ochladit sněhem dovezeným z ledu zimního stadionu.
OBRAZEM: Pravá zimní koulovačka