„Lidé mohou najít čirůvky májovky, které letos začaly růst o několik dnů dříve než je obvyklé," řekla Deníku mykoložka Muzea východních Čech Tereza Tejklová. Ve čtvrtek dopoledne jsme ji zastihli v terénu, protože právě sbírala houby na výstavu ke Dni Země, který se konal v pátek. A z oblasti mykologie zřejmě bylo co ukazovat.

„Už rostou také smrže a kačenky české - letos o poznání hojněji než v jiných letech," prozradila mykoložka. Smrže nejčastěji najdete ve starších zahradách či ovocných sadech, na okrajích borových lesů nebo pod jasany.

Pozor na závojenku jarní a ucháč

Houbaři by však měli být opatrní, protože se objevují také houby jedovaté, například závojenka jarní, kterou by si mohli splést s jedlou podtrnkou. Závojenka jarní je prudce jedovatá: způsobuje silné průjmy vedoucí k dehydrataci organismu.

Se smržem by si lidé mohli splést další jedovatou houbu ucháč obecný. „Letos už jsme zaznamenali několik případů otrav," upozornila mykoložka. Ucháč obecný je nevyzpytatelný, protože množství jedovatých látek, které obsahuje, kolísá. Někdy se tedy otrava neprojeví, někdy je naopak silná.

A jaké jsou vyhlídky do příštích týdnů? „Zatím je docela dobře zalito a teploty se drží dole, což je dobře," řekla Tereza Tejklová. A pokud by byl dostatek vláhy i nadále, mohli bychom  se prý těšit na „houbařsky velmi zajímavý" rok.