V roce 2013 vyplatil kraj 1443 žákům vybraných oborů stipendia v celkové výši 5,3 milionu korun. Stipendia uděluje od roku 2008, aby podpořil odborné vzdělávání. První rok vyplatil 450 tisíc korun.

Podle krajské radní pro oblast školství Táni Šormové vede finanční podpora v mnoha případech ke zvýšení zájmu uchazečů o strojírenské, elektrotechnické a stavební obory. „Od nového školního roku jsme škálu podporovaných oborů rozšířili o obory zemědělské a zahradnické a také o obory řezník-uzenář a kominík. Stipendia kraj zavedl, aby podpořil rozvoj profesí, kterých je na trhu práce nedostatek," řekla radní .

Odměna, kterou žáci formou prospěchových stipendií dostávají, je odstupňována. V prvním ročníku dostávají měsíčně 300 korun, ve druhém 400 korun a ve třetím 500 korun.

Každá střední škola má vypracovanou směrnici pro vyplácení stipendií. „Student, aby měl na příspěvek nárok, nesmí mít neomluvenou absenci, není trestán kázeňsky ani nemá například sníženou známku z chování," popsala Táňa Šormová.

Žákovi, který je na konci školního roku klasifikován z odborného výcviku jedničkou či dvojkou, přísluší navíc  jednorázová odměna, která je také odstupňována podle známky a ročníku od 500 korun do tří tisíc korun.