Nyní je podíl lidí ve věku nad 65 let v kraji na 19 procentech, avšak do roku 2050 vzroste na třetinu. V hradeckém kraji v současnosti žije asi 550 tisíc lidí, z nichž seniorů je 105 tisíc. V roce 2050 by seniorů mělo být 162 tisíc. Novinářům to při prezentaci dat o seniorech v kraji řekli zástupci Českého statistického úřadu v Hradci Králové.

Vysoký podíl seniorů na populaci v kraji se odráží i na průměrném věku obyvatel kraje. Činí 42,3 roku a mezi kraji je nejvyšší.

„Druhá polovina tohoto století bude patřit seniorům," řekl ředitel hradecké ČSÚ Miloš Polák. Podíl seniorů na populaci podle statistiků poroste hlavně proto, že se rodí méně dětí a délka života se stále prodlužuje. V hradeckém kraji může mít jistý vliv na vysoký podíl seniorů i to, že region je rekreační oblastí, kam mnoho lidí přesídlí prožít stáří na svých chalupách.

Nejvyšší podíl seniorů na populaci je na Hradecku, a to téměř 20 procent. Je to dáno krajským městem, v němž žije přes 20 tisíc seniorů. Naopak nejnižší podíl seniorů – na úrovni 18 procent – má Rychnovsko. Podle statistiků se na Rychnovsku projevuje ekonomický rozvoj související s růstem závodu automobilky Škoda Auto, který do regionu přitahuje za prací mladé lidi.

Lidé v Královéhradeckém kraji mají podle statistiků naději, že budou žít déle než lidé ve většině českých krajů.