Připomněla, že Hnutí ANO zvítězilo v krajských volbách v Královéhradeckém kraji největším rozdílem v zemi a získalo více než dvojnásobek zastupitelských mandátů oproti doposud vládnoucí ČSSD. V čele kraje však nestane lídryně ANO, ale sociální demokrat Jiří Štěpán.

Podobný osud stihl ANO i v Plzeňském a Pardubickém kraji, kde vítěz rovněž skončil v opozici.

Podle vicepremiéra a hradeckého krajského zastupitele za Koalici pro KHK Pavla Bělobrádka mohla ke vzniku koalic stran, které skončily ve volbách až za ANO, přispět i předvolební rétorika předsedy ANO Andreje Babiše. „Brečet, že sice teď jsem vyhrál volby, ale předtím jsem absolutně zničil svůj koaliční potenciál tím, že jsem všechny pozurážel, o všech jsem řekl, že jsou zloději, přestože to jsou lidé čestní, pracovití a naopak proti korupci léta bojovali," řekl ČTK Bělobrádek.

KOALICE: NIKDO NEBUDE NIKOHO VÁLCOVAT

Nová pětikoalice nyní musí čelit nedůvěře, zda dokáže být opravdu jednotná. „I dva lidé jsou někdy na dohodu hodně a pět už mi přijde až příliš," řekl Otakar Ruml z KSČM, která také skončila v opozici. Zástupci nové koalice však kontrují tím, že nikdo nebude moci nikoho válcovat a vše bude výsledkem dohody.

„ODS, TOP 09 i Starostové a Východočeši jsou si názorově podobní, takže bylo logické si sednout ke stolu. I koalice pro Královéhradecký kraj je středopravá. A ČSSD byla ve volbách druhá na pásce," zdůvodnil už po volbách okolnosti vzniku koalice lídr ODS Martin Červíček.

„Je to sňatek z rozumu," připustila Martina Berdychová (STAN a Východočeši).

„Hnutí ANO to velmi podcenilo, místo oslav po volbách mělo začít vyjednávat. Očekával jsem od nich větší aktivitu," řekl Martin Hanousek, který v krajském zastupitelstvu zasedne za nováčka – koalici Pirátů, Strany zelených a Změny pro KHK.

Přiznal, že jejich seskupení očekávalo větší zapojení: „Mrzí mě, že jsme skončili v opozici." Podle něj nová krajská vláda nebude příliš silná.

Vysokoškolský pedagog Štěpán působí i v hradeckém zastupitelstvu

Vizitka lídra kandidátky ČSSD v Královéhradeckém kraji Jiřího Štěpána (37), který bude nejspíš hejtmanem:

Datum a místo narození: 7. listopadu 1978, Hradec Králové

Vzdělání: historie na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci; získal tituly PhDr. a Ph.D.

Profese: historik, vysokoškolský pedagog

Kariéra: od roku 2003 odborný pracovník v Kabinetu dějin lékařství Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové; v roce 2006 se stal zaměstnancem i Univerzity Hradec Králové, kde byl do roku 2007 vědeckým pracovníkem Historického ústavu Fakulty humanitních studií; od roku 2007 je odborným asistentem Historického ústavu Filozofické fakulty; v roce 2011 se stal proděkanem Filozofické fakulty v Hradci pro vědu, výzkum a tvůrčí činnost, je i statutárním zástupcem děkana.

Politické působení: zastupitel Královéhradeckého kraje (2008 až 2012), zastupitel a radní Hradce Králové (od roku 2014).

Stranická příslušnost: ČSSD

Rodina: ženatý

Ostatní: Je předsedou představenstva akciové společnosti Centrum evropského projektování (od roku 2014) nebo členem správní rady Nadačního fondu Centra pro exilová studia.

Dostálová: Memorandum respektujeme a vstupujeme do konstruktivní opozice

„Podepsání memoranda o spolupráci pěti stran respektujeme a vstupujeme do konstruktivní opozice," řekla Deníku lídryně ANO Klára Dostálová. Hnutí Ano podle ní udělalo všechno pro to, aby zohlednilo vůli voličů, kteří mu ve volbách dali nejvíce hlasů. Klára Dostálová však podotkla, že rychlý povolební vývoj jen potvrdil, že smlouva o pětikoalici byla „upečena" dávno předem. Sama nyní celou situaci považuje za úsměvnou: „Když někdo před volbami tvrdí, že je čas na generální úklid – a potom vstoupí do koalice pod vedením ČSSD, to je prostě legrace."

K věci: Královské dělení

…a přišel třetí princ, aby prolomil dávné prokletí. Třetí princ byl sice dvojče, ale má hodně společného se třetím královéhradeckým hejtmanem. Pod jeho mečem a vládou se mají konečně prolomit dávné krajské nevraživosti a křivdy: část lidovců, kteří mívali čestně problém s ODS hlavně v souvislosti s rekonstrukcí hradeckého pivovaru, si teď s bývalými rivaly padnou do náruče. Sociální demokraté zase najdou společnou řeč s lecčíms pravicovým, co by mohlo ohrožovat jistoty pracujících. Možná sociální demokraté prosadí krajskou dopravu pro studenty a důchodce zdarma a jejich pravicoví partneři na nich zase vymámí takovou optimalizaci meziměstských linek (proškrtání spojů), že levicová novinka krajský rozpočet dokonce nebude nic stát. Především nastane pořádné královské dělení. Dohodnutá krajská pětikoalice je totiž jen nepřesný eufemismus: ve skutečnosti je osmihlavá. A to už se pašalíků na kraji může opravdu nedostávat. Přitom předchozí – prý velice křehká – pouze dvoubarevná vláda byla v zastupitelstvu slabší jen o jeden hlas. Možná je za vším jen úvaha, že víc hlav víc ví. Z Erbenovy pohádky vlastně zbývá jen poslední otázka: jak moc dnešní králové kraje v souvislosti s nedalekými parlamentními volbami mysleli na zítřek. Imrich Dioszegi, šéfredaktor