Řadě lidí by se to mohlo podařit ještě v letošním roce. Kraj na takzvané kotlíkové dotace dostane celkem 600 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí, prvních 200 milionů by podle vedení kraje mohlo být rozděleno ještě na konci letošního nebo na začátku příštího roku.

Předmětem podpory bude výměna nevyhovujícího kotle na tuhá paliva za kotel na pevná paliva, tepelné čerpadlo nebo plynový kondenzační kotel.

Na žádosti je brzy, ale peněz bude dost

Kraj však upozorňuje, že na podávání žádostí je ještě brzy.   „Královéhradecký kraj bude k 30. září 2015 podávat projektovou žádost, a teprve po jejím schválení bude moci takto získané finanční prostředky rozdělovat vlastníkům rodinných domů," informoval Michal Friček z tiskového odboru kraje.

Lidé se podle něj všechno dozvědí včas z připravované mediální kampaně, informace budou také na obecních úřadech a na stránkách kraje.

„Vzhledem k poměrně významnému objemu prostředků, které budou na kotlíkové dotace tentokrát k dispozici, předpokládáme, že dojde bez problému k uspokojení oprávněných žadatelů," uvedl Michal Friček. Dodal, že lhůta pro podávání  žádostí fyzických osob bude dostatečně dlouhá, a kraj navíc hledá způsob, jak dosáhnout toho, aby zájemci se žádostmi už nemuseli stát dlouhé fronty jako v minulosti.

V Královéhradeckém kraji mohli lidé využívat kotlíkové dotace už v minulosti, nyní tuto možnost dostanou také majitelé rodinných domků v Pardubickém kraji.

Ministerstvo životního prostředí minulý týden oznámilo, že nejpozději od roku 2017 bude kontrolovat, čím lidé topí.