Nové emisní limity platí od loňského srpna. Provozovatel elektrárny, společnost Severní energetická, loni dostal od ministerstva životního prostředí výjimku na šest let. Během nich firma chce provoz zařízení zmodernizovat tak, aby splnilo stávající normy. Jenže proti tomu se ohradily ekologické organizace a podaly k soudu žalobu. Olomoucký soud jí na začátku letošního března vyhověl a výjimku zrušil.

Toto rozhodnutí však Nejvyšší správní soud v květnu odvolal a věc musí soud projednat znovu. Soud teď přiznal žalobě odkladný účinek, což znamená, že výjimka pozbyla právní moc, dokud o ní soud pravomocně nerozhodne. Emisní výjimka umožňuje provozovateli vypouštět ve spalinách třikrát více rtuti, než stanovuje emisní limit.

Psali jsme dříve:

Elektrárna Chvaletice
Soud v pondělí zrušil emisní výjimku pro elektrárnu Chvaletice

Plnit limity nebo přerušit provoz

Podle organizací Greenpeace a hnutí Duha by provozovatel elektrárny měl začít plnit platné emisní limity, nebo přerušit provoz až do vydání nového pravomocného rozhodnutí o sporné emisní výjimce. „Snažit se obcházet zákony se nevyplácí. Ministerstvo životního prostředí selhalo, když šlo elektrárně Chvaletice na ruku. Firma provozující elektrárnu - pokud v sobě konečně najde zodpovědnost a přestane šetřit na úkor zdraví lidí - musí zajistit plnění limitů, nebo si rychle požádat o krátkou výjimku do srpna příštího roku, která není v rozporu se zákonem a metodickými pokyny,” upozornil vedoucí energetického programu hnutí Duha Jiří Koželouh.

Elektrárna Chvaletice

Elektrárna Chvaletice je tepelná elektrárna spalující hnědé uhlí a je jedním z největších výrobců elektřiny v České republice. Od roku 2016 prochází rozsáhlou ekologizací s cílem snížit emise škodlivých látek a naplnit tak požadavky evropské legislativy. Elektrárna byla v roce 2018 třetím největším zdrojem emisí CO2 v České republice. V minulosti byla chvaletická elektrárna cílem protestů různých organizací.

Provoz ve výjimkovém režimu podle soudu může mít významný negativní vliv na životní prostředí a lidské zdraví. „Újma na straně provozovatele je dle usnesení soudu pouze spekulativní. Krajský soud poukazuje na skutečnost, že se této domnělé újmě vystavil sám provozovatel žádostí o výjimku, na kterou neexistuje právní nárok, a šlo tedy o jeho vlastní, podnikatelské riziko,“ informovala Eliška Beranová, právnička organizace Frank Bold Society, která se případu dlouhodobě věnuje.

Vedení elektrárny ale nesouhlasí a upozorňuje, že odstavení elektrárny by způsobilo potíže. „Pokud by se skutečně naplnil scénář, po němž volají nátlakové organizace, hrozilo by odstavení Chvaletic v té nejhorší době – na začátku topné sezony. Vzhledem k předchozímu rozhodnutí Nejvyššího správního soudu nás naštěstí nynější verdikt soudu v Ostravě bezprostředně neohrožuje, ale vnáší do již tak komplikovaného řízení zmatek a chaos,“ reagoval mluvčí Elektrárny Chvaletice Petr Dušek.

Společnost vlastnící elektrárnu také připomněla fakt, že jiné elektrárny emisní povolenku mají. „Více než deset největších elektráren v Česku již obdrželo stejnou emisní výjimku bez soudů i bez většího zájmu aktivistů,“ dodal Dušek, který navíc upozorňuje na situaci, kdy vláda volá po převzetí klíčových elektráren státem a čeští aktivisté usilují o omezení či ukončení výroby některých z nich.

Komunální volby 2022
Jaké téma ovládne v Pardubicích komunální volby? Podívejte se, co si myslí lidé

Elektrárna Chvaletice je nyní v situaci, kdy ani 10 měsíců od začátku účinnosti nových emisních limitů nemá udělenou výjimku. Pardubicko je podle ekologických organizací jeden z nejvíce zatížených regionů v Česku. „Říkáme to opakovaně už několik let a říkáme to i teď: Emisní výjimka pro Chvaletice je problematická a má významné negativní dopady na životní prostředí. Znečišťovatel může snižovat emise tak, aby limity plnil. Kdyby nás poslechl a udělal to, neměl by teď problémy,“ sdělil mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. Ekologové už před časem avizovali, že elektrárna by měla instalovat nové filtrační technologie a vyladit ty stávající co nejdříve, aby emisní výjimku vůbec nepotřebovala.