Jen za první měsíc letošního roku museli královéhradečtí hygienici po kontrole uzavřít dvě restaurace a jednu jídelnu závodního stravování. Jídelna je uzavřena i nadále, protože se provozovateli nepodařilo nedostatky odstranit.

Špína a plíseň

Už druhý lednový týden prověřili hygienici kuchyni  restaurace  hotelu Esprit ve Špindlerově Mlýně. „Na místě byly zjištěny hygienické nedostatky zejména v nedostatečném provádění pravidelného a řádného úklidu v kuchyni a skladovacích prostorách u kuchyně," konstatovali hygienici.

Zbytky potravin, prach a mastnotu kontrola našla pod přístroji a pracovními stoly, ale také na pracovních pomůckách a na stěnách. V kuchyni navíc byly špatně označené potraviny.

„Kontrolované osobě bylo nařízeno pozastavit výkon činnosti a provést bezodkladnou sanitaci," uvedli hygienici. A navíc provozovateli udělili pokutu.

Pracovníci kuchyně šli zřejmě do sebe, a tak o týden později mohla být restaurace po další kontrole znovu otevřena.

V polovině ledna čekalo hygieniky další nepříjemné překvapení - tentokrát v rekreačním zařízení Astra Dlouhé Rzy. „V prostorech, kde je manipulováno s potravinami, byl prokázán výskyt hmyzu a trusu hlodavců," uvedli pracovníci  Krajské hygienické stanice. Vedle toho v kuchyni objevili starou špínu, zbytky jídel.  prach,  pavučiny i plísně a strop s odpadávající omítkou.

Také tady bylo do týdne vše opraveno a vydezinfikováno, takže KHS povolila otevření.

Všude byly myši

V nejhorším stavu bylo podle hygieniků závodní stravování v Chlumci nad Cidlinou. Kontrola zjistila, že kromě jiných závad se téměř všude vyskytuje myší trus.

„Byl prokázán v plastových přepravkách na jídlonosiče s obědy k rozvozu, dále v kuchyni na nepoužité textilii určené k úklidu, na dlažbě vedle kanálku v kuchyni a dokonce v zásuvkách pracovních stolů v kuchyni, kde bylo uloženo provozní náčiní," vyjmenovali hygienici.

Myší pozůstatky nalezli také ve skladu potravin a v regálech na čisté nádobí.

Kontroloři provozovnu okamžitě zavřeli. Majitel se sice snažil: uklidil a deratizoval, ale nestačilo to. Opakovaná inspekce minulý týden zjistila, že provoz ještě není možný.

„Závady se nepodařilo odstranit na přijatelnou úroveň," konstatovali hygienici a kuchyně zůstala zavřená.