A slovo lehká je v tomto případě opravdu na místě, jelikož platí hned dvakrát. Příprava tohoto oblíbeného dezertu je totiž snadná a panna cotta sama o sobě je navíc velmi dobře stravitelná. Regulovat se dá skvěle také její sladkost, takže pokud neholdujete „sladkým bombám", můžete si dezert připravit spíše osvěžující – což se hodí hlavně v teplých letních dnech.

S panna cottou však „uděláte parádu" i jindy. Můžete s ní například doplnit italské menu.

Panna cotta není v podstatě nic jiného než svařená smetana. Takže na její výrobu budete potřebovat právě 500 ml smetany na šlehání. Přidejte k ní moučkový cukr podle libosti a přiveďte smetanu k varu. Můžete k ní přidat i čerstvou vanilku, investice se rozhodně vyplatí.

Pokud ji však nemůžete sehnat nebo je pro vás příliš drahá, můžete ji nahradit vanilkovým cukrem. Fantazii se meze nekladou. Dochutit panna cottu můžete lecjak.

Než se smetana začne vařit, smíchejte v hrnečku dvě lžíce želatiny – osobně doporučuji jemně mletou na slané i sladké po᠆užití – se lžící vody.

Želatinu nechte chvíli odstát a jen, co se začne smetana v rendlíku vařit, vmíchejte obě složky. Minutu až dvě povařte. Směs přeceďte a vlijte do formiček, které předem vymažte olejem. To proto, aby pak studená panna cotta snáze vyklouzla ven. V lednici ji chladíme asi čtyři až šest hodin. Urychlit práci nám pomůže mrazák, ale s tím opatrně. Dozdobit panna cottu můžete čerstvým či svařeným ovocem, čokoládou či karamelem. Sluší ji i čerstvá máta.