„Přesto, že jsem tuto možnost zvažoval a již několik týdnů jsem 's jistotou' označován za lídra kandidátky ČSSD, musel jsem s ohledem na své zdraví, které je pro každého z nás tím nejcennějším bohatstvím, a současně pracovní vytížení coby starosta a poslanec své rozhodnutí znovu zodpovědně zvážit," uvedl Jan Birke na svých webových stránkách.

Dodal, že své úsilí chce nyní směřovat především na rozdělanou práci a projekty v Náchodě a na práci v poslanecké sněmovně. Usilovat o křeslo hejtmana by podle něj bylo nyní nezodpovědné.

O tom, kdo se stane v krajských volbách lídrem kandidátky ČSSD, budou  jednat okresní konference sociálních demokratů, o složení kandidátky by mělo být jasno na jaře.

Jména některých lídrů už jsou známa
Kdo už má o lídrovi kandidátky jasno, je TOP 09. Na začátku září rozhodla, že stranu do voleb povede náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš. Za KSČM by měl o post hejtmana usilovat Otakar Ruml. V čele kandidátky STAN a Východočechů budou starosta Vrchlabí Jan Sobotka a poslankyně Martina Berdychová, zatím bez určení pořadí. Pozici lídra krajské kandidátky ANO nepřijal šéf textilky Juta Jiří Hlavatý, v čele by se tak měla objevit náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Další koalici pro volby v Královéhradeckém kraji bude tvořit spojení Pirátů a zelených

Hradec Králové - Česká pirátská strana a Strana zelených budou v příštích krajských volbách v hradeckém kraji kandidovat společně. Koaliční smlouvu by zástupci obou subjektů měli podepsat do konce roku, ve stejném termínu by mělo být známé jméno lídra, informoval předseda Strany zelených v hradeckém kraji Michal Kudrnáč. Koalice ponese název Piráti a Strana zelených. „Naše spojení vychází jak z úspěšné spolupráce na komunální úrovni, tak ze základní programové shody," uvedl Kudrnáč.

Krajský předseda České pirátské strany Stanislav Štipl uvedl, že koalice bude chtít vytvořit klub zastupitelů nezávislý na krajské pokladně, trafikách v dozorčích radách a úplatcích.

V minulých volbách Strana zelených kandidovala společně s hnutím Změna v koalici pod názvem Změna pro Královéhradecký kraj a získala 4,09 procenta hlasů. Česká pirátská strana ve volbách v roce 2012 kandidovala samostatně a získala 1,90 procenta hlasů voličů.