Hravost a umělecký cit spolu s krásným klidným prostředím činí z letního tábora pro děti a mládež nezapomenutelnou přínosnou událost. Letos spolek Open Art pořádá již sedmnáctý ročník projektu Dílny Roškopov, díky kterému děti poodhalí tajemství divadelního, fotografického, filmařského, kamenářského a tanečního umění a řemesla.

Nápaditá hra světla, zvuků a materiálů

„Je to pro mě dovolená," říká s úsměvem uznávaný japonský loutkář, režisér a vysokoškolský pedagog Nori Sawa, který působí ve výtvarně - divadelní dílně roškopovského tábora již přes deset let. Narodil se na ostrově Hokkaido, od dětství se věnuje loutkovému divadlu, v Čechách působí jako učitel na DAMU. Vystupuje a vyučuje ve více než dvaceti zemích světa. „Potřebuji a vyžaduji určitou disciplínu, je třeba kázeň,“ podotýká umělec.

Děti si pod jeho odborným a poutavým vedením vyzkoušely práci s tradičním i netradičním materiálem, vyráběly masky a divadelní rekvizity a dokonce se naučily tradiční japonskou píseň. V neděli hrdě představily výsledky práce a snahy nejen svým rodičům. V prostoru tábora vznikl divadelní festival plný rozmanitých autorských příběhů.

„V oblasti zájmu o loutky pozoruji generační vlny, především chybí profesoři loutkového divadla," míní Sawa.

„Mezi praktikanty jsou mladí lidé, kteří odmalička chodili na Noriho dílny, za ty léta se toho spoustu naučili a teď to mohou předávat dál,“ popisuje vedoucí Adéla Krejčová.