Mimořádné mrazy panovaly nejen na horách, ale i ve velkých městech v nížinách.

„V Hradci bylo minus 13 stupňů Celsia. Poslední rekord byl přitom z roku 2005, kdy bylo minus 7,7 stupně," uvedl Dušan Čičman z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové. A dodal, že v Pardubicích bylo naměřeno minus 12,1 stupně Celsia, když dosavadní nejnižší zaznamenaná teplota činila minus sedm stupňů.

Nejsilnější mráz byl v Adršpachu na Náchodsku, kde meteorologové naměřili minus 18,7 stupně Celsia. V Králíkách na Orlickoústecku byla teplota jen o dvě desetiny stupně vyšší. „V Krkonoších jsme naměřili na Labské boudě minus 16,8 a na Luční boudě dokonce minus 17,7 stupně Celsia," upozornil Čičman.

Zimní počasí se podepsalo také na stavu silnic ve východních Čechách. Kvůli sněhovým jazykům a závějím byly od noci na neděli uzavřeny dva úseky na Rychnovsku.

Silničářům se tu podařilo obnovit provoz v neděli dopoledne. „Průjezdná je již komunikace z Rampuše do Kunčiny vsi. Od poledne se opět jezdí také po cestě z Olešnice v Orlických horách přes Sedloňov do obce Plasnice." řekl dispečer rychnovských silničářů Jiří Dvořák. Uježděný, místy zledovatělý sníh zůstává jen v horských oblastech Krkonoš a Orlických hor.