Téměř stoletá Jiráskova chata Klubu českých turistů, která byla postavena roku 1923 podle plánů architekta Dušana Jurkoviče v Dobrošově na Náchodsku, se chystá na zásadní revitalizaci. Pomoci jí v tom má i veřejná sbírka. Příspěvky od turistů chatě pomohou vrátit původní Jurkovičův odkaz a vdechnou jí nový život.

Kladské pomezí, turistická oblast mezi Orlickými horami a Krkonošemi skrývá spoustu skvostů - mimo jiné i Jiráskovu chatu, která je kulturní památkou České republiky a významnou dominantou tyčící se nad Náchodem. Historie chaty s rozhlednou v nadmořské výšce 624 metrů sahá až do roku 1895. Původní stavba brzy nestačila zájmu turistů, a tak vznikl nový projekt Dušana Jurkoviče. Do jeho realizace však tehdy vstoupila první světová válka. O oživení projektu se zasloužil Klub českých turistů. Základní kámen nové stavby byl položen 9. července 1921 a slavnostně byla otevřena na sv. Václava o dva roky později.

Poslední rekonstrukcí chata prošla v roce 2002.

Celoroční provoz zatím není možný

„Nyní jsme odstartovali projekt revitalizace, který má navázat na historii. V současné době nám chata neumožňuje celoroční provoz musíme opravit izolaci budovy. V současnosti v chatě vznikají velké energetické ztráty a z toho důvodu je možné ubytovat veřejnost jen od dubna do konce září, jinak je uvnitř jen 12 stupňů Celsia,“ vysvětluje místopředseda náchodského odboru Klubu českých turistů (KČT) Jaroslav Rohulán, proč je potřeba chatu opravit.

Vznik samostatného Československa si v Náchodě připomněli hned na třech místech.
Vznik samostatného Československa si v Náchodě připomněli na třech místech

KČT chce vyjít vstříc současným výletníkům a zlepšit kvalitu ubytování vícelůžkové pokoje zmenšit na dvou či třílůžkové, toalety a sprchy se z chodby přemístí do jednotlivých pokojů. „Ukazuje se, že současná generace vyžaduje větší soukromí a také sociální zařízení na pokojích, což v současnosti chata nenabízí,“ je si vědom nedostatků Jaroslav Rohulán.

Dušana Jurkoviče připomene stezka

Cílem projektu je i obnova hospodářské budovy - takzvané depandance. „Toto zázemí je nezbytné pro provoz chaty i jako alternativní způsob lacinějšího ubytování pro větší turistické skupiny,“ uvádí Jaroslav Rohulán a dodává, že se počítá také s venkovními úpravami okolí chaty dle původních plánů Dušana Jurkoviče.

„Rádi bychom zřídili novou naučnou stezku s pěti zastaveními z Nového Města nad Metují na Dobrošov a bude připomínat dílo Dušana Jurkoviče na Náchodsku,“ prozrazuje Rohulán. Celkový rozpočet představuje 10 milionů korun. Tuto sumu chce náchodský odbor KČT pokrýt z různých zdrojů.

„Vlastních prostředků máme zatím jeden milion korun, kterým chceme začít rekonstrukce pokojů. Další částky chceme získat z dotací a grantů nebo i z veřejné sbírky, kterou pořádáme díky Darujme.cz,“ věří Jaroslav Rohulán v pomoc veřejnosti.

A první dárci se už objevují. „Přeji Jiráskově chatě a nadšencům z KČT Náchod hodně dárců a podporovatelů,“ uvedl jeden z dárců Roman Hrůza.

Občanská iniciativa v podobě drobných darů je pro Jiráskovu chatu pověstná. Podle záznamů přispělo do sbírky na přestavbu chaty v roce 1923 384 občanů a organizací z celých Čech. Sbírka tehdy vynesla 213 149 korun, 11 tisíc cihel a 31 m³ písku. Jména 76 význačných dárců jsou vytesána do kamenů podezdívky chaty.

Podzim v Královéhradeckém kraji.
Teplý podzim se pomalu loučí, teploty mají od pondělí výrazně klesnout

Jiří Řezník