Tato částka je totiž v porovnání s tím, co by potřeboval celý barokní komplex, vcelku zanedbatelná. „Podle našich odhadů by celá pevnost potřebovala dotaci přibližně v hodnotě šesti miliard korun. Ale jsem rád, že se nyní našly prostředky alespoň na nejzanedbanější a rozpadající se okolí bastionu IV,“ dodává jaroměřský starosta s poukazem na to, že to tu vypadá jako po výbuchu. „Jsou tu vysypané cihly, narušené oblouky a poškozené traverzy. A po každé zimě je to horší a horší.“

Částečná záchrana barokního skvostu, kterému může v republice konkurovat jen Terezín, by měla začít v polovině letošního roku a trvat tři roky. Jaroměř na ni získala dotace z programu ITI pro hradecko-pardubickou aglomeraci. „Z té půjde asi 80 procent peněz. My se budeme na částce podílet 35 miliony korun. Na ty si však budeme muset vzít úvěr,“ dodal starosta.

Ilustrační foto.
V Jaroměři mají jasno: dopravním komplikacím se v létě nevyhnou

Podle starosty Josefa Horáčka bylo překvapivé, že soutěž na dodavatele stavby vyšla hned na první pokus. „Horší to bylo s dotační byrokracií. Ale jsem rád, že se to podařilo. Teď je však otázka, co s celým Josefovem dál. Pokud se stát nezasadí o další rekonstrukce, přijde tato pět minut po dvanácté, ale věřím, že na záchranu celého areálu ještě není pozdě,“ uvedl Josef Horáček, který chce o následných opravách jednat jak s hejtmanstvím, tak s ministerstvem kultury.

Lotyšské cihly

Současný projekt rekonstrukce okolí bastionu IV. má i evropský rozměr. Vize města je totiž vrátit severním hradbám jejich původní vzhled. Tady však radnice narazila na současný technologický boom, kdy se v českých luzích a hájích nepodařilo sehnat firmu, která by dokázala vyrobit kvalitní cihly - šancovky. „Na ty jsme kvůli jejich specifikaci, kdy se kvůli svému složení i rozměrům nedají prakticky vyrobit strojově, našli nakonec dodavatele až v Lotyšsku,“ dodal jaroměřský starosta s tím, že plánovaná tříletá rekonstrukce pevnosti nikterak neohrozí tradiční festival Brutal Assault.

Dobrošov.
Dobrošov zavře na dva roky pokladnu. Pevnost čeká oprava