„Letos poprvé od roku 2010 město neuspělo se svými projekty při čerpání dotací z operačního programu Interreg V-A, česko-polská přeshraniční spolupráce,“ potvrdila mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

„V polovině března monitorovací výbor rozhodl o podpoře jednotlivých projektů a bohužel ani jeden ze tří, které předkládal Náchod s polskými partnery Radków, Świdnica a Bystrzyca Kłodzka, nebyl podpořen, a to i přesto, že jsme byli do poslední chvíle ujišťováni o jejich kvalitní přípravě a vysokém hodnocení,“ komentoval rozhodnutí starosta Jan Birke a dodal: „Není to neúspěch. Po mnoha letech, kdy jsme čerpali na realizaci našich záměrů desítky milionů z příhraniční spolupráce, se to dalo očekávat.“

Nyní radnice připravuje rekonstrukci šaten a sociálního zázemí Jiráskova koupaliště, aby pro návštěvníky vzniklo kvalitnější zázemí než doposud. Současně je v plánu ještě letos zlepšit technologii, která zajistí bezporuchovou cirkulaci vody. „Chystaná studie proveditelnosti nám pak napoví, jak v dalších letech modernizovat bazénové vany a jaké materiály použít,“ upřesnil místostarosta Jan Čtvrtečka.

Skutečnost, že město nemusí dodržet svazující dotační podmínky, vedla i ke změně plánu a loutkové divadlo nebude v přístavbě kina Vesmír, ale postaví ho na Karlově náměstí, které se tím smysluplně dokončí. Podle vedení města se jedná o vhodnější místo v krásné lokalitě přímo pod zámeckým kopcem a náklady na výstavbu by měly být nižší. „Proluku mezi budovou kina a městské policie v Hurdálkově ulici jsme se proto rozhodli v budoucnu využít pro vybudování tolik potřebného spolkového domu. Věřím, že to potěší všechny náchodské spolky,“ dodal starosta Jan Birke.

Husovo náměstí v České Skalici.
Revitalizaci střední části Husova náměstí už nic nestojí v cestě