Pokud hledáte prostor pro prázdninovou hru na schovávanou, vydejte se k někdejšímu jilemnickému koupališti. Povadlým řetězem ovázanou bránu snadno překonáte a v ohromném přírodním areálu najdete plno zajímavých skrýší. Ať v převysoké trávě nebo zarostlých převlékacích kabinkách, pro otrlejší jsou k dispozici toalety. Jen pozor na betonové torzo bazénu. Místo, kam se chodila léta cachtat celá Jilemnice a okolí, připomíná trosku šmrncnutou žabincem.

„Kde jsou ty časy. Jako kluci jsme tady byli pořád," povzdechne si Evžen Malý, který žije v Jilemnici přes padesát let. Koupaliště přestalo fungovat před deseti lety kvůli nevyhovujícímu technickému stavu. A nové, zdá se, jen tak nebude. Radnice přitom připravila projekt výstavby koupaliště s nerezovou vanou a dovedla ho až ke stavebnímu povolení. Zbývalo vybrat dodavatele. Jenže občany vyprovokovala cena. 76 320 000 Kč i s DPH. „To je nekřesťansky moc," uleví si David Hlaváč. Právě on patří mezi více než tisícovku lidí, která podepsala petici na vypsání referenda proti drahému projektu.

1177 PODPISŮ

„Za tři týdny podepsalo petici 1177 lidí, a to ještě padesátka byla vyřazena, protože sice v Jilemnici žijí, ale nemají tady trvalé bydliště. Jsem stoprocentně přesvědčen, že v delším časovém úseku bychom získali dva tisíce podpisů. Odpor k ceně koupaliště a jeho provedení je obrovský," říká opoziční zastupitel Evžen Malý.

„O deset kilometrů dál ve Vrchlabí vznikne nový krytý bazén za cenu, která je pouze o třetinu vyšší než letní koupaliště s nerezovou vanou v Jilemnici sotva na dva měsíce v roce," připomíná David Hlaváč a pokračuje: „Žijeme v horách. Stačí se podívat do statistik Českého hydrometeorologického ústavu, kolik koupacích dnů v Jilemnici je. Není jich ani třicet."

V referendu, jehož vyhlášení na termín říjnových parlamentních voleb musí legislativně posvětit zastupitelstvo příští středu, budou lidé hlasovat o tom, jestli souhlasí s pokračováním kroků vedení města k výstavbě koupaliště s nerezovou vanou za 76 milionů korun. Vypsání referenda podle zákona zablokuje do doby vyhlášení jeho výsledku veškeré úkony, související s projektem.

„Deset let přemýšlíme, jak využijeme areál. V příští sezoně mohlo koupaliště fungovat, referendum vše posune minimálně o rok. Nebo se už to taky nemusí podařit vůbec," reaguje starostka Jilemnice Jana Čechová. „Připravena a zastupitelstvem byla odsouhlasena varianta, která bude drahá, ale pro město provozně nejvýhodnější. Každá další varianta by s sebou přinesla další investiční náklady do budoucna," dodává.

KOUPALIŠTĚ CHCEME!

„Není sporu o tom, že si Jilemnice zaslouží nové koupaliště. Referendum se nesnaží zbourat snahy o to, aby tady bylo," upozorňuje David Hlaváč. S tím souhlasí i Evžen Malý. „Věřím, že se koupaliště v Jilemnici postaví. Ale v jiné podobě, než nachystalo vedení města. Ať je biotopové nebo betonové jako kdysi. Víme dobře, že je nutné vybudovat příjezdovou cestu, parkoviště, obslužnou budovu. Ale to se dá přeci pořídit za úplně jiné peníze než 76 milionů, kolik to má stát teď. Třicet milionů na koupaliště ve městě, jako je Jilemnice, přeci musí stačit," kalkuluje.

Starostka oponuje: „Lidé koupaliště chtějí, ale každý má o něm jinou představu. Zjišťují, kolik stálo v Mříčné nebo Lomnici, ale tam musí každoročně navrch investovat další miliony. A nemají ani parkoviště. To se u nás vybudovat musí, stejně jako příjezdová komunikace. Opravovat současné koupaliště nejde. Vše je potřeba vybudovat nové."

MÍSTO MILIONŮ NA HRABĚNKU ZATÍM JEN KRABICE

Druhý obří jilemnický projekt letošního roku, všesportovní areál Hraběnka se zaměřením na biatlon, který bude stát 66 milionů a jehož výstavbu už byl obhlédnout reprezentační trenér Zdeněk Vítek, má naopak u jilemnické veřejnosti podporu. „Tohle mělo být už dávno," řekne důrazně David Hlaváč. Proces financování komplikuje stav na ministerstvu školství, od kterého měla Jilemnice dostat na Hraběnku 20 milionů. Měla… Ale zatím dorazily na radnici jen krabice s vrácenou agendou.