Ve většině okresů Královéhradeckého i Pardubického kraje znatelný odliv čtenářů nenastává.

Vedoucí knihovny ve Slatiňanech na Chrudimsku Renata Maryšková zprvu hovořila o stále přibližně stále stejném čtenářském zájmu. Když ale nahlédla do starších záznamů, s překvapením zjistila, že dlouhodobý nárůst byl opravdu značný. „Od roku 2005 se nám počet čtenářů zdvojnásobil," konstatovala.

Aby byly půjčovny stále atraktivní, organizují pro školáky soutěže a zábavné akce. Dospělým nabízejí přednášky či autorská čtení.

Například pobočka na Novém Hradci Králové pořádá v březnu soutěž Poznej pohádku podle obrázku, půjčovna v hradeckých Kuklenách nabízí dětem pátrání po zatoulaných knihách s názvem Detektivové  v knihovně.

„Minulý týden mohli veřejně představit svou tvorbu ti, kteří si píší jen tak do šuplíku. Už ve středu mají návštěvníci knihovny možnost pobesedovat s novinářkou a cestovatelkou Pavlou Jazairiovou o jejích zahraničních cestách," upozornila ředitelka Městské knihovny ve Svitavách Milada Vacková.

Konzole je lákadlem

Lákat teenagery se daří  Městské knihovně v České Třebové. Nové designové oddělení Teenspace, které kromě povinné četby nabízí spoustu komiksů i herní konzoli, je podle zdejší ředitelky Gabriely Boháčkové doslova v obležení.

Na stálém zájmu o literaturu se zřejmě podílejí také zvyšující se ceny vstupenek do kin a divadel. Větší zájem čtenářů zaznamenává v posledních letech také Městská knihovna Trutnov.

„Napříč generacemi registrujeme pozvolný nárůst. Výrazný vliv na tom, myslím, mají stoupající životní náklady. Mnoho lidí si nemůže dovolit jít třeba dvakrát měsíčně do kina nebo si knihy pravidelně kupovat. A tak se vrací ke čtení a návštěvám knihoven," vysvětluje ředitelka Jaroslava Maršíková. Stovky nových čtenářů ročně registruje i Krajská knihovna Pardubice.

Ne ve všech okresech východních Čech si ale nachází cestu mezi regály plné knih stále více milovníků literatury. Například v novopacké knihovně je stav čtenářů poslední roky setrvalý. V současnosti je jich celkem 1900, z toho je 605 dětí.

Meziročně nepatrně ubylo také těch kteří docházeli do Městské knihovny v Litomyšli. Podle ředitelky Jany Kroulíkové je to již podruhé. První „odliv" klientů zaznamenali v roce 2011. „Lidé nehledají informace jen v knihách, ale i na internetu. Dalším důvodem jsou peníze. Dříve chodily dvě děti z rodiny a každé na vlastní průkazku, dnes chodí na jednu," zdůvodnila  Kroulíková.

Ani v příhraničních oblastech nemají knihovníci příliš důvodů k radosti. Počet registrovaných čtenářů Městské knihovny v Broumově loni poklesl z 1165 na 1139. „Kdyby se ale všichni postavili na náměstí, byl by to nepřehlédnutelný hlouček. Počet fyzických návštěv jednotlivých čtenářů v knihovně se ovšem  loni zvýšil o necelou tisícovku," řekl Jan Meier.

Pohled kantora

Radka Nováková ze ZŠ Bezručova v Hradci Králové říká:
„Děti nečtou více, ale ani méně než dříve. Je to velice individuální. Žáci jsou motivováni k výběru kvalitní literatury, a to na základě doporučené četby od učitelů. V hodině literatury pak může probíhat i společná četba, nebo děti vypracovávají referáty, kde spolužáky seznámí s obsahem i autorem knihy. Navzájem si tak knížky půjčují, nebo motivují ostatní, aby si je půjčili v knihovně."

zpravodajové Deníku