Traduje se, že po tuhé zimě bývá daleko méně klíšťat. Opak je zřejmě pravdou. Majitelé psů lomí rukama. Denně sbírají z kožichů svých čtyřnohých kamarádů desítky klíšťat. Malý roztoč, který se živí sáním krve, přenáší řadu infekčních chorob. Budí proto oprávněné obavy.

Český hydrometeorologický ústav hlásí, že aktivita klíšťat je v těchto dnech na pátém stupni z desetibodové škály. Znamená to, že riziko napadení klíštětem je středně vysoké. Lidé by měli používat repelent, nesedat si a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin.

„Každý večer a ráno je vhodná prohlídka těla a případné odstranění klíšťat," radí odborníci. Podle Vandy Kopecké z Českého hydrometeorologického ústavu nastal v tomto období strmý nárůst množství klíšťat, který souvisí s nedávným prudkým oteplením.

„V průměru je klíšťat čím dál tím víc a stoupá počet těch nakažených. Posledních pár let také pozorujeme, že se klíšťata vyskytují i v horách, kde dříve nebyla. Nacházejí se na mnohem větší ploše a jejich šíření nelze zastavit," řekla Kopecká.

Přenášené nemoci

Mezi nejčastější a nejznámější choroby, které klíšťata přenášejí, patří lymská borelióza a klíšťová encefalitida. Podle Kateřiny Kybicové z Národní referenční laboratoře pro lymskou boreliózu rozhodně neplatí, že například právě lymskou boreliózou se člověk nakazí jen v lese, může k tomu dojít klidně v parku či ve městě.

„Není zcela prozkoumáno, kde všude by ji člověk mohl chytit. Více informací je o encefalitidě, proti které není lék, jen se léčí a tiší její symptomy. Je to zákeřné onemocnění a nakažený člověk může mít ošklivé následky," konstatovala lékařka. Zdůraznila, že na druhou stranu je klíšťat nakažených encefalitidou asi jen jedno procento a onemocnění většinou probíhá mírně. Virus je ve slinách klíštěte a přechází hned do rány. Nejúčinnější prevencí je očkování," doporučuje Kateřina Kybicová a dodává, že lymská borelióza se léčí antibiotiky, a to nejlépe v té první fázi. Klíšťata jsou boreliózou daleko více promořená.

Opatrnost a prevence

„Pokud lidé dodržují preventivní opatření, kterými jsou očkování proti encefalitidě, pečlivá kontrola těla po příchodu zvenku a včasné odstranění klíšťat, pak není důvod aby došlo k přenosu ani jednoho onemocnění," míní Kybicová.

K opatrnosti a prevenci nabádá dětská lékařka Dagmar Hegerová z Náchoda. Má zkušenost, že jakmile se ve větší míře začnou objevovat klíšťata, roste počet rodičů s žádostí o očkování proti encefalitidě.

„Radím používat do přírody repelenty, oblékat si dlouhé rukávy i kalhoty. Po návratu domů je vhodné i vytřepat oblečení, jelikož klíště si můžeme přinést domů a přisaje se až druhý den. Existují i náramky pro děti, které chrání například po dobu táborového pobytu," uvádí pediatrička.

Klíště lze podle Dagmar Hegerové odstranit různými metodami. „Například v Americe je odřezávají, hlavička pak postupně „vyhnisá". Osobně si myslím, že dobře funguje líh nebo alkohol, které klíště po zakápnutí oblbnou a poté se pomocí plastové pinzety jednoduše vyviklá," popisuje vhodný postup.

Naprosto nevhodné je klíště mastit. Začne se dusit a zvracet do ranky. „Rodiče přivádějí děti s přisátými klíšťaty poměrně často. Někteří žádají o jeho vytáhnutí, jiní to už zkoušeli doma a nechtěně ho přetrhli. V takovém případě se nic neděje, může to jen trochu bolet nebo svědit, ale samotná hlavička není nebezpečná," ujistila Hegerová.

Desítky klíšťat

Stejné metody odstranění klíšťat platí i u psů či koček. Veterinář Tomáš Beneš z Náchoda potvrdil, že letos je klíšťat mnoho. „Měli jsme tu psa na očkování a objevili jsme u něj okolo dvaceti klíšťat." Jako prevence se nabízejí speciální tablety, obojky i roztoky.