S kým povedou sociální demokraté Královéhradecký kraj? Stále ještě není jasno. Jednání probíhají, konečný verdikt by měl padnout na čtvrtečním jednání krajského výkonného výboru ČSSD.

Hejtman Lubomír Franc (ČSSD) pouze potvrdil, že ve hře jsou dvě varianty koalice: sociální demokraté půjdou do koalice buď s komunisty, nebo uzavřou trojkoalici s lidoveckou Koalicí pro Královéhradecký kraj (KKH) a jedním z menších pravicových subjektů. Obě varianty však krajské vládě zajišťují v 45členném zastupitelstvu jen těsnou většinu.

„Obě možnosti jsou otevřené a zcela rovnocenné. V případě trojkoalice skutečně nechceme rozšiřovat koalici o čtvrtého či pátého člena," uvedl Franc. Zároveň odmítl specifikovat, zda by tím „třetím" v případě trojkoalice byli Východočeši, TOP 09 či ODS. „Se všemi stranami jsme se shodli na základních problémových a programových otázkách, je to skutečně otevřené." Nechtěl ani prozradit, jaké koalici by dal přednost sám osobně.

Franc dodal, že se všemi stranami, které se dostaly do zastupitelstva, se nakonec shodl i na takových bodech, jako je kritizovaná modernizace náchodské nemocnice.

Podobně se vyjádřila šéfka hradecké krajské ČSSD Hana Orgoníková. „Vše rozhodneme na čtvrtečním večerním jednání krajského výkonného výboru strany a všech zvolených krajských zastupitelů ČSSD," řekla.

Jak koalice ČSSD s KSČM, tak i varianta ČSSD s KKH a Východočechy by měla v zastupitelstvu těsnou většinu jednoho hlasu.  Více mandátů  by jí zajistilo, pokud by ČSSD a KKH místo Východočechů přibraly ODS nebo TOP 09. Ale to je vzhledem k vzájemným sporům pravice a levice na celostátní úrovni nepravděpodobné.

Proti koalici ČSSD s KSČM zase hovoří odpor některých zastupitelů ČSSD. Především náchodského starosty Jana Birke. „Stále platí, že s koalicí s komunisty mám problém," řekl Birke. Nevyloučil, že by v tom případě by raději složil svůj mandát.

„Jsme připraveni jít do koalice, i být v opozici, v hodně tvrdé opozici, kterou kraj ještě nezažil. Jinak si myslím, že o trochu větší šance mají komunisté," řekl Pavel Bělobrádek (KKH). „Čekáme, s čím sociální demokraté přijdou. Pokud by do koalice vzali nás, chceme přiměřený počet lidí v radě a dalších orgánech, kvalifikované lidi máme," uvedl Otakar Ruml (KSČM).