Zatímco velké české likérky už od čtvrtka či pátku expedují desetitisíce lahví s novými kolky, malé regionální lihovary na první zásilky kolků stále čekají. A většina z nich ještě pár dní čekat bude.

„Ačkoliv jsme o nové kolky zažádali hned první možný den, dostaneme první zásilku až 11. října, tedy za deset dní. Je to nefér. Ale proč tomu tak je? Ptáte se hezky, ale na špatném místě," zlobí se provozovatel známého lihovaru Fonticulus v Hrobicích na Pardubicku Tomáš Bouc.

Kolky stále neobdržel ani jiný menší lihovar v Jevíčku na Svitavsku. „Nevím, podle jakého klíče  jsou kolky výrobcům lihovin distribuovány. Jestli podle pořadí, v jakém si je žadatelé objednali, nebo podle počtu odebíraných kolků. Nechci nikoho obviňovat," uvedl šéf provozovny Martin Korbel.

Jedinou útěchou pro oba lihovary, které vedle vlastní výroby nabízejí také pěstitelské pálení, je skutečnost, že nové kolky naštěstí nepotřebují. Na skladě mají stále zásoby pálenek vyrobených v loňském roce, které mohou být označeny původními  kolky.

Celníci nařčení, že by přednostně zásobovali kolky velké firmy, odmítají. Pořadí dodávek je prý určeno podle času objednávek kolků. První východočeská firma se jich dočkala teprve včera, ostatní musí dál čekat. Třeba plzeňský Stock ale už od pátku jde na třísměnný provoz. Celní správa tvrdí, že vykryje všechny objednávky do 11 dnů. Regály obchodů i vitríny v barech se tak oblíbenými značkami znovu zaplňují jenom pomalu.

„Kvůli mimořádně vysoké poptávce tisku kontrolních pásek jsou termíny navrhovány podle pořadí přijetí objednávky v závislosti na předpokládaný objem tisku Státní tiskárnou cenin. V žádném případě se nejedná o upřednostňování požadavků velkých lihovarů. Lze konstatovat, že na aktuální situaci reagovali rychleji než zmiňovaný menší lihovar na Pardubicku," řekla mluvčí východočeských celníků Jitka Fajstavrová.

Vlastní distribuce kolků je zajištěna tak, aby nejpozději druhý den po vyrobení byly připraveny na příslušném (okresním) celním úřadu k vydání „registrovaným osobám", tedy výrobcům lihovin. Jen ve východních Čechách přijali celníci žádosti na kolky od 16 firem. Fajstavrová rovněž tvrdí, že celníci se nyní kvůli vydávání kolků nezastaví. Prodloužili úřední hodiny, otevřeno dokonce mají i o víkendech.