Východočeši budou mít ve vládě opět jen jednoho ministra –  Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) na postu místopředsedy vlády.

Druhé největší želízko v ohni, exředitel Českého rozhlasu Pardubice Martin Kolovratník (nezávislý za hnutí ANO), vyhaslo stejně rychle, jako se objevilo. Ještě na Silvestra téměř tutového budoucího ministra dopravy o pár dní později Babiš vystřídal za Antonína Prachaře. Kolovratník odmítl spekulace, že to bylo kvůli jeho přílišné horlivosti na funkci nebo že by naopak nabídku odmítl.

Zklamán však není. „Byl jsem možná hlavním kandidátem, ale ne jediným. Hnutí ANO prostě dalo přednost člověku s bohatší praxí v oboru. S Antonínem Prachařem navíc úzce spolupracujeme a dělám mu spojku ve sněmovně, jakousi jeho pravou ruku. On sám totiž poslancem není, což je pro ministra nevýhoda. Pomáhám mu v Parlamentu protlačovat jeho představy," řekl včera Kolovratník.

Tomu má pomoci i chystané členství Kolovratníka v hospodářském výboru sněmovny, který rozděluje na dopravní stavby peníze, a rovněž předsednictví v dopravním podvýboru.

„Mezi koaličními stranami panuje shoda, že by ministři měli být nanejvýš řadovými poslanci. Takže bych do hospodářského výboru měl nastoupit za budoucího ministra životního prostředí Brabce a budu se tu specializovat právě na dopravu," dodal Kolovratník.

Na seznamu aspirantů na  vládní  angažmá se ale mihli i další Východočeši. Hned krátce po volbách byl zmiňován pardubický vicehejtman Roman Línek (KDU-ČSL) a rychnovský senátor Miroslav Antl (nezávislý za ČSSD).

Ten to ale označil za čiré mediální spekulace. „Nikdo mě s takovou nabídkou ani neoslovil… A ani bych to nevzal. Už nejsem nejmladší a dávám přednost stabilnější senátorské funkci, navíc chci znovu kandidovat," řekl včera Antl, o kterém se mluvilo v souvislosti s rezortem vnitra. Antl dříve proslul jako tvrdý prokurátor s přezdívkou „východočeský Cattani".

Ostřílený politický matador Línek, celostátní místopředseda lidovců, v té době podobné spekulace o ministru pro místní rozvoj neodmítal. Ty nakonec ale také vyšuměly, rezort uhájilo hnutí ANO.

„Línek už v minulosti dával jasně najevo, že se chce naplno věnovat práci na hejtmanství. Je tam spokojen, má tam své jisté a hejtman Netolický ho bere jako svého zkušenějšího bratra. Línek umí počítat a ví, že pro jeho popularitu je lepší zůstat v regionu a dělat si tu svou politiku," řekl politolog Jiří Štefek.

Odmítl, že by jedním z možných důvodů letité Línkovy nechuti překročit regionální stín byla obava, že by byl v Praze ve vysoké funkci více na očích a novináři by na něj mohli něco vytáhnout. „Nějaký škraloup má polovina kandidátů na ministra," podotkl.

Ke škatulatům a častým změnám ministerských nominantů za ČSSD Štefek poznamenal, že Sobotka musel rozvažovat i podle klíče stranických zájmových skupin.

A nečekaný vzestup a pád hvězdy jménem Kolovratník? „Nejsem si u něj vědom nějaké kardinální chyby. Může to být opět o vyvažování zájmů jednotlivých regionů či přátelských vazbách s Babišem. Celkově je mi ale personální politika hnutí ANO nesrozumitelná," uvedl Štefek.

Úspěch Bělobrádka je naproti tomu logický: Bývá zvykem, že šéfové koaličních stran mají místa ve vládě jistá a k tomu volnou ruku při výběru rezortu. „Je však škoda, že si vzal právě takové, které je o ničem, Být ministrem bez portfeje pro vědu a inovace, to je taková funkce pro funkci. Bělobrádek si mohl říct o nějaké plnokrevné ministerstvo," uzavřel Štefek.

Východočeši měli jediného ministra i v Nečasově vládě – šéfa rezortu zdravotnictví Leoše Hegera. Před tím několik let žádného.