Spalujete ve svém kotli odpad a obtěžujete zápachem okolí? Může se stát, že u vás brzy zazvoní obecní úředník, i bez vašeho pozvání vstoupí a zkontroluje kotel i palivo, případně udělí pokutu.

Ústavní právníci tentokrát spokojeni

Pokud se ministerstvu životního prostředí podaří do zákona o ochraně ovzduší prosadit to, co má v plánu, budou mít obce s rozšířenou působností možnost vstupovat přímo do domácností a kontrolovat kotle.

„Poprvé se nám to podařilo vyvážit tak, že i ústavní právníci řekli, že je to v pořádku," vysvětlil ministr životního prostředí Richard Brabec tento týden na návštěvě Pardubic starostům.

Věří, že se novinku podaří prosadit. „Sněmovna už před časem schválila, že když děláte hluk, může do domácnosti vstoupit krajská hygienická stanice, a to bez povolení. A dělat hluk je menší zlo, než pálit PET  lahve a produkovat dioxiny," nechal se slyšet Richard Brabec.

Starostka Přelouče Irena Burešová má však z nové možnosti kontroly spíš obavu. „Nemáme na takovou činnost kapacitu. Patří pod nás 41 obcí a my nemůžeme vyčlenit jednoho člověka z odboru životního prostředí, aby jezdil po vesnicích a řešil jen tyto stížnosti," uvedla starostka.

Obává se, že udání na spalování odpadu po úpravě zákona přibude, a to i těch neoprávněných. Může se stát, že lidé budou tuto možnost zneužívat k řešení sousedských sporů. Pověřit kontrolou a vstupováním do domácností obce, nepovažuje starostka Přelouče za šťastný způsob. „Měl by to řešit nějaký orgán státní správy, například hygiena a ne obce," podotkla starostka Přelouče.

Nejčastěji provinilcům jen domluví

Problém je také v tom, že není v silách obce zajistit víkendovou pohotovost. Nepovolené pálení odpadu, zejména to venkovní - na zahradách a dvorech, se přitom odehrává převážně 
o sobotách a nedělích. Když pracovníci úřadu přijedou na místo v pondělí, už je po všem a prohřešek se těžko dokazuje. Nepovolené pálení tak bývá nejčastěji řešeno jen domluvou.