Ještě dlouho před krátkodobým vystěhováním některých zdejších klientů vyhlásilo na obecní byty stop stav tak, aby byly pro případ nouze v záloze pro ty klienty, které si po dobu rekonstrukce nevezme domů rodina.

Jak se nakonec ukázalo, bylo to prozíravé řešení. O osm obecních bytů má podle ředitelky Domu s pečovatelskou službou Pavlíny Blažkové zájem většina ze současných 46 obyvatel. První z nich by se do „nového“ mohli přestěhovat během pár týdnů, kdy začne oprava domu, která kosteleckou radnici vyjde na 24 milionů korun. „Ještě na konci týdne budeme mít jednání s městem, ale opravy domu se již blíží,“ uvedla ředitelka Pavlína Blažková.

Ilustrační foto
Společná dohoda sice není. Ale stávkovat se zatím nebude

Podle místostarosty Kostelce Tomáše Kytlíka je celková rekonstrukce, která proběhne ve dvou etapách, na místě. „Naposledy se dům opravoval před pětadvaceti lety a jeho stav už nevyhovuje současným standardům. Kromě pláště a nových oken či dveří, jejichž oprava je součástí druhé etapy, je potřeba zmodernizovat stoupačky a vybavení bytových jednotek,“ informoval Tomáš Kytlík s tím, že po opravě budou mít klienti nejenom nové kuchyňské linky, ale také bezbariérové podlahy či nové sociální zařízení.

„Bohužel se oprava neobejde bez stěhování. Ale chceme, aby to pro klienty nebylo tak náročné. Obyvatelé domu se tak vždy po patrech budou na krátkou dobu stěhovat. A to buď do připravených bytů, ke svým rodinám či po jednotlivých patrech,“ uvedl místostarosta s dodatkem, že vnitřní opravy by měly skončit na konci letošního roku.

MATRIKÁŘKY změny příjmení příliš často nevyřizují.
Rychnovsku vládnou Novákovi