„Nechci věštit z křišťálové koule, ale budu rád, když toto datum dodržíme a nebudeme muset řešit odklady z důvodů různých odvolání,“ uvedl radní pro oblast investic Václav Řehoř s dodatkem, že stavební ruch v areálu náchodské nemocnice je naplánován na 26 měsíců a počítá s výstavbou dvou nových pavilonů J a K, které jsou na sebe napojeny jak v nadzemní části, tak v podzemí.

Dále vznikne objekt O, kde budou uloženy zdroje medicinálních plynů, bude vystavěn nadzemní koridor mezi budovami A a K a vzniknou i další podzemní spojovací koridory mezi novými objekty a okolními budovami. Zároveň se mimo jiné počítá s vybudováním chodníků, přístupových komunikací a oplocení. 

ZADNÍ VRÁTKA
Kraj vypsal nový tendr za maximálně 1,4 miliardy korun, uchazeči mohou své nabídky podávat do 2. října. Předchozí tři tendry hejtmanství z různých důvodů zrušilo. „Nejvyšší přípustnou hodnotou celé zakázky je nyní nově stanovena částka 1,82 miliardy korun bez DPH. Cena ovšem obsahuje částku za první (1,4 mld.) i druhou etapu modernizace dohromady.

Doposud se vždy soutěžila jen první etapa. To pak nemohlo vypovídat o skutečné hodnotě projektu jako celku,“ uvedl Václav Řehoř. Finanční prostředky na druhou etapu ve výši 420 milionů korun jsou soutěženy jako opce a bude záležet na vedení kraje, zda vyhodnotí druhou etapu, která počítá s výstavbou navazujícího areálu I, jako potřebnou a dohodne se na pokračování s budoucím vítězem. 

NETRPĚLIVĚ ČEKAJÍ
Vypsání nového tendru velmi vítá i starosta Náchoda Jan Birke. „Jsem rád, že se nové vedení kraje rozhodlo pokračovat v již započaté práci a modernizace náchodské nemocnice je od samého počátku jednou z krajských priorit. Pro mě osobně byla náchodská nemocnice a její další rozvoj právě jedním z hlavních důvodů, proč jsem se podílel na utvoření stávající krajské koalice, která, jak je vidět, je funkční a dynamická.,“ ocenil starosta a připomněl, že nemocnice je významným zaměstnavatelem pro celý region. 

„Pro mě, jako pro starostu města, ve kterém nemocnice sídlí a zaměstnává stovky lidí, je nesmírně důležité, aby se s rekonstrukcí začalo. Hlavně proto, že na tuto zásadní stavbu čekají netrpělivě lékaři, zdravotní personál a v neposlední řadě pacienti už několik let,“ zdůraznil Jan Birke.

Cílem celé modernizace je také sestěhování horního areálu nemocnice a sjednocení všech provozů do dolního areálu. V konečné fázi by měli být převedeni i všichni pracovníci nemocnice, čímž dojde také ke snížení nákladů na logistiku a transport v rámci areálu.