Vedení kraje se snaží předejít možné stávce řidičů a jedná s regionálními autobusovými dopravci. Z kraje na platy řidičů putovalo začátkem roku sedm a půl milionu korun. Po nedávném zasedání krajské rady bylo vyčleněna další částka - šest a půl milionu korun.

Přestože Královéhradecký kraj má situaci ohledně vládním nařízeného navýšení platů řidičů poměrně „pevně v rukou", otázkou zůstává, jestli peníze, které teď kraj posílá dopravcům, nebudou po „vydatné" zimní sezóně chybět na opravy silnic II. a III. třídy.

Začátkem týdne jedna Rada Asociace krajů České republiky s vládou o problematice navýšení mezd pro řidiče, ale i možnosti, že krajské peníze mohou právě chybět na opravy a údržbu silnic

Krajské miliony
Kraj předpokládá, že vynaloží na letošní opravy silnic II. a III. třídy po zimní sezoně větší částku než vloni. Konkrétnější částku a plán má být znám do poloviny března.

Loni vyšly opravy krajskou kasu na zhruba 57 milionů korun.

Krajské peníze teď také putují k regionálním autobusovým dopravcům na pokrytí mezd řidičů. Náklady se mají pohybovat kolem 50 milionů.

„Protože jde o vládní nařízení, stát by měl garantovat, že ho kraje realizují správně a také se podílet na financování. Jinak by krajům chyběly peníze na další veřejné služby. Možným řešením, které by krajům kompenzovalo výdaje související se zvýšením mezd řidičů, je posílit finance na opravu II. a III. tříd," stojí v prohlášení Asociace krajů České republiky ze začátku týdne.

Peníze chybět nemají

Podle vedení Královéhradeckého kraje však finance na opravu silnic chybět nebudou. „Kraj je připraven dostát svým závazkům ve financování veřejné dopravy, aniž by to bylo na úkor plánovaných investic v oblasti dopravy," uvedl náměstek hejtmana Martin Červíček, s tím, že krajské vedení doufá, že Věříme, že vláda rozhodne o navýšení finančních prostředků na opravy silnic druhých a třetích tříd. Bez ohledu rozhodnutí vlády má mít Královéhradecký kraj vyčleněné dostatečné finance na odstranění zimních škod.

„Přesnou částku není možné v tuto chvíli stanovit, protože u řady silnic zatím nelze určit jejich stav. Plán výsprav výtluků bude zpracován do poloviny března. Nicméně předpokládám, že výsledná částka nakonec převýší tu z loňské sezony, kdy odstranění škod vyšlo na zhruba 57 milionů," dodal náměstek.