Posudky na stavební část projektové dokumentace a na zdravotnické zařízení kraj vyjdou  přibližně na 3,5 milionu korun. Hejtman Lubomír Franc si od nich slibuje, že se díky nim na miliardové investici  podaří ušetřit  desetimilionové částky.

„V současné době máme zakázku vyčíslenou na 820 milionů korun bez DPH. Očekávám, že až se bude soutěž na jaře vypisovat znovu, bude cena po úpravách na základě posudků nižší," řekl hejtman novinářům.

Zpoždění
Náchodská nemocnice má 650 lůžek a je největší oblastní nemocnicí Královéhradeckého kraje. Do její spádové oblasti patří až 150 tisíc lidí. Rekonstrukce nemocnice měla začít už v roce  2012, dokončení se plánovalo na  polovinu roku 2015. Kraj však loni v květnu zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun. Letos kraj musel zrušit tendr na projektovou dokumentaci, protože uchazeči na prvním i druhém místě odmítli podepsat smlouvu.

V souvislosti s modernizací náchodské nemocnice pro hejtmana od letošního června do konce prosince pracuje jako poradce pro investice Lubomír Červinský. Podle hejtmana nemá poradce vazbu na žádnou ze tří firem, které chce kraj ohledně vypracování posudků oslovit.

Pro výběr  zhotovitele stavby kraj navíc zamýšlí zadat posudek České komoře stavebních ekonomů. „Umějí stanovit mimořádně nízkou nabídkovou cenu, kterou respektuje antimonopolní úřad i firmy, které do výběru jdou," vysvětlil Lubomír Franc.

Podotkl, že za dva roky kraj čekají další velké projekty v trutnovské a jičínské nemocnici. „ Chtěli bychom na ně použít tento systém práce, aby byly úsporné a pokud možno bez víceprací, " řekl hejtman.

K opatřením kraj vedly špatné zkušenosti z předcházejících velkých investičních akcí. Například při rekonstrukci Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové představovaly vícepráce 20 procent z ceny.

Tendr na zhotovitele stavby by mohl být vypsán na jaře příštího roku, samotná modernizace Oblastní nemocnice Náchod by mohla začít na konci roku 2015.