Kdyby se krajské volby nekonaly až na podzim, ale již nyní, sociální demokraté by v nich opět drtivě vyhráli. A to dokonce s ještě větším náskokem než při „oranžové tsunami" v krajích před čtyřmi lety.

V Královéhradeckém i Pardubickém kraji by ČSSD nyní získala téměř 35 procent hlasů. A vzhledem k pětině propadlých hlasů, které by šly neúspěšným stranám s podporou pod pět procent, by sociální demokraté v krajských zastupitelstvech obsadili skoro polovinu křesel. Další zhruba pětinu mandátů by získali komunisté, druhá nejsilnější strana. Naopak pravicová uskupení, jako ODS a TOP 09, resp. lidovci, by pouze paběrkovala. Dohromady nemají ani dvě třetiny preferencí sociálních demokratů.

Vyplynulo to z aktuálního průzkumu veřejného mínění, který na konci dubna  provedla společnost Sanep. ČSSD tak v obou krajích o dalších zhruba pět procent posílila své dominantní postavení, které měla už v předchozím, únorovém průzkumu. Tehdy však ještě byla pronásledovaná na druhém místě nikoliv komunisty, ale ODS.

„Vládní strany doplácejí na nepopulární reformy a zejména pak na korupční kauzy a skandály. Vždyť  v pěti krajích by sestavila pohodlnou většinu ČSSD s KSČM. To by mohlo představovat přípravu na případnou spolupráci na vládní úrovni," upozornil Oldřich Zajíc ze Sanepu.

Nejvíce v Čechách

Zajíc tak potvrzuje to, o čem už nepochybují ani jindy opatrní politologové. „V podzimních krajských volbách má ČSSD výhru takřka jistou," řekl Jan Outlý z pražské Metropolitní univerzity, který přednáší politologii i na hradecké univerzitě.

Příznačné navíc je, že v Královéhradeckém i Pardubickém kraji by ČSSD podle Sanepu získala vůbec největší podporu v Čechách. Ze všech 14 českých krajů jim větší preference Sanep přisuzuje jen v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Oba východočeští „oranžoví"  hejtmani – Lubomír Franc a Radko Martínek – přitom v průzkumech, na rozdíl od ostatních hejtmanů, příliš populární nejsou. Dokládá to, že v krajské politice převažuje stejně jako v té celostátní stranická příslušnost nad vahou osobností.