Okapi, nejbližší příbuzné žiraf, chová dvorská zoo jako jediná v České republice a na Slovensku. „Návratem k plnocennému chovu okapi, tedy jejich doplněním na pár, se potvrzuje, že dvorská zahrada patří k nejlepším chovatelům ohrožených zvířat na světě,“ řekl Přemysl Rabas, ředitel Zoo Dvůr Králové.

Qira bude ve dvorské zoo obývat expozici v Pavilonu okapi, s prostorem se ale musí nejdříve dostatečně seznámit. „Expozice je totiž vybavena skleněnou stěnou, která zvíře dělí od návštěvníků. Na to není Qira z Antverp zvyklá. Z tohoto důvodu stěnu zabílíme krmným vápencem a poté ji budeme postupně odkrývat,“ vysvětluje Luděk Čulík.

Pavilon okapi je tak v současné době dočasně uzavřený. S chovem okapi začala ZOO Dvůr Králové v roce 2004, kdy do zoo dorazil samec Deto. Později získala pár, který se úspěšně rozmnožil v roce 2008. Prvním přírůstkem se stal právě samec Ewango, ke kterému přibyla o tři roky později sestra Ebony.

Kromě Ewanga putovala všechna zvířata v průběhu let do jiných evropských zoo. Nyní po příjezdu Qiry má tak dvorská zahrada šanci obnovit znovu chov těchto půvabných kopytníků.