„V naší diecézi již nyní žijí rodiny ze Sýrie a účastní se života farností. Pokud by Česká republika povolila na svém území legální pobyt dalších lidí, kteří by potřebovali pomoc, farnosti se do pomoci podle svých možností zapojí," sdělil včera Deníku mluvčí královéhradeckého biskupství Lukáš Peška.

Myšlenku rozmístit uprchlické rodiny do farností namísto nuceného pobytu v uprchlických táborech se líbí také lanškrounskému faráři Zbigniewu Czendlikovi. Vidí však, že společnost toto téma dělí na dva tábory, už se setkal i s nenávistnými ohlasy lidí. Strach z přílivu migrantů považuje za zbytečný.

„Myslím si, že jsme tranzitní zemí, stejně jako Slovensko,  Polsko nebo Maďarsko. Česká republika není místem, kde by chtěli pobývat a žít, jejich cíl je někde jinde," podotkl Zbigniew Czendlik.

Čeští a moravští biskupové nabídli pomoc vládě s přijetím rodin uprchlíků už v červenci. Zároveň vyjádřili připravenost pomáhat v jejich integraci a hledání dalších možných forem pomoci. Nabídka podle mluvčího České biskupské konference Františka Jemelky stále platí.

V Česku je přes 2400 farností. Na  potřeby uprchlíků už reaguje charita, kterou katolická církev zřizuje. Organizuje pro ně například sbírky ošacení.