Ve zdejším městském úřadu je poněkud vypjatá atmosféra. Minulý týden rezignovali na členství v radě města tři radní ze sedmi. Jako důvod uvádějí, že aktuální situace v městských strukturách, v radě a zastupitelstvu, neumožňuje, aby dosáhli změn a cílů, které si pro práci radních předsevzali.

„Došli jsme k přesvědčení, že pokud naše názory nesdílíme s uvolněným vedením města, které má politiku Rady města na úřadě zavádět do praxe, je demotivující neustále narážet do zdi nepochopení. Postupovat silou by nebylo produktivní,“ shodují se Štěpán Nosek, Marcela Kollertová a Michaela Cinková a dodávají: „Ve chvíli, kdy je jasné, že nelze prosadit to, co jsme si předsevzali, a kdy není šance na to udržet orientaci směrem k otevřenému městu už z toho důvodu, že koaliční projekt dobře nefunguje a ve stávajícím zastupitelstvu města zjevně není pro takové směřování dostatečná podpora, nelze pokračovat.“

Všichni tři radní shodně uvádějí, že do rady města vstupovali s úmyslem, že se budou poctivě snažit změnit mnohé v dosavadním fungování města a Městského úřadu v Červeném Kostelci a budou pokračovat v dobrých započatých projektech.

CHYBÍ ENERGIE, DŮSLEDNOST A DOBRÁ VŮLE?

„Podařila se veřejná diskuze, ze které čerpal projekt prostranství mezi školami; veřejnost se vyjadřovala k využití Svojsíkova parku; komise architektury, urbanismu a rozvoje města například jednoduchým způsobem zapojila veřejnost do úvah o zanedbaném „parku“ u autobusového nádraží. Tyto a jiné akce potvrdily zájem občanů města o veřejné dění. Tento potenciál je však třeba efektivně a hlavně v dohledné době využít! Ukazuje se, že k tomu není jasná vůle,“ míní radní a dodávají, že prosazovali spolu s některými kolegy, aby se město otevřelo veřejným soutěžím a výběrům, které, tam, kde je to možné, nesledují jen cenu, ale také kvalitu.

Končící radní se domnívají, že se z městských struktur a městské rady vytratily energie, důslednost a dobrá vůle. „Neumíme pracovat v prostředí, kde nefunguje otevřená komunikace a integrita rady je narušována zevnitř, ať už rezistencí části městského aparátu či stále zjevnější příchylností některých členů vedení města k udržování statu quo. Nelze dost dobře pracovat v prostředí, ze kterého se ztratily jasná orientace směrem k modernímu, otevřenému, sebevědomému městu a společný cíl,“ argumentují.

Starosta Červeného Kostelce Rostislav Petrák na vzniklou situaci reagoval a na příští čtvrtek svolal mimořádné zasedání zastupitelstva města. „Věřím, že se konstruktivně dohodneme, budeme se chovat věcně a zvolíme nové členy rady tak, abychom neohrožovali chod a rozvoj města,“ říká v této souvislosti starosta.

Situace v Červeném Kostelci se může ještě více zkomplikovat. Jeden ze zastupitelů totiž navrhuje odvolání dalších dvou radních. Pak už by v radě zůstali jen starosta s místostarostou a bylo by nutné zvolit celou novou radu města.