Krkonošská diagonála měří 75 kilometrů a značená je jako A1. Z ní pak odbočuje nebo na ní navazuje dalších třicet dílčích tras.

Výchozími či cílovými body jsou města Harrachov a Žacléř. Na západě mají cykloturisté možnost napojení na cyklotrasu KČT směr Jizerka, na východě do sítě cyklotras Mikroregionu Žacléřsko a polského příhraničí.

Trasu je dobré absolvovat na horském kole, s trekovým mohou být v některých pasáží problémy. Jak kvůli terénu, tak občas náročnějším sjezdům. Cesta vede přes mnoho turisticky atraktivních míst a není problém ji rozdělit do několika dní. Příležitostí k přespání je v nabídce dostatek.

Nejvyšším bodem celé trasy je Výrovka (1350 metrů), nejnižším Žacléř (620). Celkové převýšení přesahuje 2500 metrů. Téměř doslova se jede přes sedmero vrchů a některá stoupání dají pořádně zabrat. V krátké době ale mají cyklisté možnost navštívit velkou část známých míst jako Rýchory, Pec pod Sněžkou, Špindlerův Mlýn, Horní Mísečky či Dvoračky.

A protože lanové dráhy sloužící lyžařům jezdí i v létě, není vždy nutné se na hřebeny sunout vlastní silou. Při putování po Krkonošské diagonále lze využít lanovky v Harrachově (na Čertovu horu) či na Medvědín.

Celkem je v Krkonošském národním parku k dispozici téměř 440 kilometrů značených tras.