Popíjeli k tomu pečlivě vybraná moravská vína z partnerského vinařství Chateau Valtice. Jednotlivé chody představili šéfkuchař Jiří Švestka a ředitel zmíněného vinařství Marek Šťastný. Maximální počet čtyřiceti míst na tento pozoruhodný večírek zaplnili hosté rezervacemi velmi rychle. Není divu, vždyť pro zdejší kolektiv kuchařů jsou Gastronomické dny vyvrcholením každého roku a zpestřují období před Vánocemi.

„Nápady na jednotlivé chody formujeme během celého roku. Je to kolektivní práce. Jakmile někdo z nás navrhne konkrétní pokrm, hned ho zkoušíme a chuťově vylaďujeme,“ popsal pro Deník šéfkuchař Jiří Švestka, rodák z jihomoravské vinařské obce Bulhary.

Nejen pro návštěvníky, kteří díky dvoudenní akci mohou ochutnat neobvyklá jídla, ale také pro kuchaře samotné, jsou Gastronomické dny příležitostí, jak přichystat něco nového, neobvyklého. Nic se rok od roku neopakuje. A letos mohli mistři gastronomie dát volnou uzdu fantazii a umu již po dvanácté.

„Některá jídla, která mají u návštěvníků Gastronomických dnů úspěch, se následně dostanou i do stálé nabídky naší restaurace.“ podotkl Ilja Šedivý, předseda představenstva společnosti Regata Čechy, která hotel Horizont provozuje již dvacátým třetím rokem.

Gastronomické dny letos představily devět hlavních pokrmů, tři teplé a dva studené předkrmy, dvě polévky a dva dezerty.

V nabídce chodů se letos zaskvěl například blanžírovaný vepřový mozeček s rajčatovým ragú, podávaný s míchanými vajíčky a marinovanými smrži v Portském víně.

Chuťové pohárky příjemně potěšila třeba jemná krémová polévka z pečeného česneku s restovanými slaninovými krutonky. Úspěch při hlavním večeru slavil spider steak z telecího masa s fazolovým ragú a tuřínem pečeným na přepuštěném másle. Ze sladkostí upoutal nejen pomerančový dortík, ale i nočky z odpalovaného těsta na čokoládovém mascarpone s čerstvými fíky marinovanými v cukrovém roztoku a jadérky z granátového jablka v dezertním víně a medu. „Jsem rád, že se lidé na naše dny vracejí. Přijíždějí hlavně z okolních měst. Vídám tu známé tváře, to člověka potěší,“ uzavřel šéfkuchař Jiří Švestka.