Vloni zkrachovalé a stále uzavřené Lázně Velichovky na Náchodsku by měly v březnu pod novým majitelem obnovit provoz.

Lázně, které se specializovaly na léčbu pohybového ústrojí, letos za 60 milionů korun koupila strojírenská společnost Karsit Holding podnikatele Františka Řípy. Ta je známá hlavně jako výrobce autodílů.  Podniká i ve Velichovkách, kde vybudovala rozsáhlé konferenční a hotelové centrum K-Triumf.

„Věříme, že lázně díky silnému investorovi budou moci fungovat. Pokud budeme moci znovuobnovenému provozu pomoci, tak to uděláme," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Odhadní cena lázní byla bezmála dvakrát vyšší, Karsit ale ve výběrovém řízení, které vloni vypsal insolvenční správce, nabídl nejvyšší sumu.

Karsit při koupi lázní deklaroval, že chce obnovit lázeňský provoz s tím, že část areálu chce využít pro domov pro seniory. Před uzavřením loni v červenci v lázních pracovalo asi 100 lidí.

„Ve Velichovkách chceme dále investovat. Věřím, že zvládneme s úspěchem řídit i lázně. Další náš směr je příprava vhodného sociálního programu, protože ve výrobních továrnách Karsitu i zemědělských družstvech pracuje téměř 1000 zaměstnanců," uvedl dříve továrník Řípa.

Lázeňská krize
• Způsobila ji přísnější pravidla hrazení lázeňské péče ze zdravotního pojištění z října 2012. Dosáhne na ni méně pacientů.
• Lázně jsou totiž nově doporučovány podle nového tzv. indikačního seznamu, který pobyty zkracuje a snížil počet hrazených diagnoz.
• Zařízení úbytek klientů kompenzují balíčky pro zahraniční klientelu a samoplátce

Prospěch by lázním měla přinést i spolupráce s rozsáhlým konferenčním a hotelovým centrem K-Triumf, které Řípa ve Velichovkách vybudoval v minulých letech. Lázně ve Velichovkách mají zhruba 400 lůžek, většina budov v areálu prošla v minulých letech rekonstrukcí.

Krize končí

Velichovky nejsou jediné lázně, kterým svítá naděje na záchranu. Po kritickém loňském roce se letos českým lázním celkově daří.

Více klientů jim přineslo zejména zrušení stokorunového poplatku za den pobytu od letošního 1. ledna, týkalo se totiž i dětí. Pozitivně se to projevilo hlavně v menších lázních, které jsou závislé na pobytech hrazených z pojištění.

„Dostáváme se z červených čísel zpátky na standardní ekonomiku, která není na rozdávání, ale na druhou stranu již není likvidační," řekl šéf Lázní Bělohrad na Jičínsku Jaromír Ferbr. V krizi lázně podle něj musely propustit přes 100 lidí. Nyní mají asi 320 lidí a v případě pokračování růstu počítají s navýšením  personálu.