Někteří měli na obleku stužky značící, že se připojují k výzvě lékařské komory, jiní jen potvrdili, že podepsali petici, jež stvrzuje jejich dlouhodobé rozhořčení a požadavky.

„Podepsal jsem ji, protože to považuji za důležité. Jinak jsme další akce nedělali. Týkalo se to spíše ambulantních specilalistů," řekl Jan Brujevič, anesteziolog z královéhradecké fakultní nemocnice. „Tady nejde o naše platy, tato akce slouží k upozornění, že může dojít ke snížení kvality a dostupnosti zdravotní péče pro pacienty."

Symbolický protest

V hradecké nemocnici byl protest nakonec jen symbolický, jak bylo ostatně předem avizováno. Jak to bylo jinde v Královéhradeckém kraji?

V trutnovské nemocnici je zachován zcela normální provoz. „Vedení  neví o žádné protestní akci, kterou by zde někdo organizoval. Žádnou takovou informaci jsme nedostali ani od České lékařské komory ani Lékařského odborového klubu," informoval mluvčí nemocnice Miroslav Nývlt.

V Oblastní nemocnici v Jičíně se lékaři připojili k protestu vyvěšením letáků a petičních archů za záchranu českého zdravotnictví. Provoz nemocnice byl zachován. S akcí souhlasila i většina odborných ambulantních lékařů, téměř všichni se přidali k protestu rovněž symbolicky a své ordinace nechali otevřené.

Podobně na tom byly také další okresy v kraji. Nikde nebyl protest výrazný a agresivní.

zpravodajové Deníku