Silná bouřka, která se v pondělí večer prohnala východními Čechami, strhávala střechy nebo způsobila požár bioplynové stanice v Litomyšli. Strom v Pardubicích spadl na člověka a lehce ho zranil. V Chrudimi se museli evakuovat lidé, protože jim zatékalo do domu. Bouře poškodila i elektrická vedení, stromy vyvracela a vyplavila  desítky domů také v Hradeckém kraji.

Požár způsobil na bioplynové stanici škodu pět milionů korun. Hasiči od noci i během dneška zasahovali u popadaných stromů, zatopených sklepů a utržených střech i spadlých drátů elektrického vedení. Kvůli výpadkům elektrického proudu museli také vyprošťovat lidi z výtahů.

Na rychlodráhu a nadjezd v Pardubicích u rosického nádraží dopadla střecha a zatarasila na krátkou dobu všechny čtyři jízdní pruhy. V Sobětuchách na Chrudimsku hasiči odstraňovali utrženou střechu z chléva. Uvnitř bylo asi deset ovcí a jedna koza. „Odletělo čtvrt střechy, zvířata si majitel ustájil jinde. Další škody jsou na rodinných domech, spadané tašky, poškozené je vybavení zahrad," řekl starosta Sobětuch Jiří Sokol.

V Chrudimi utrhl silný vítr střechu z paneláku. Střecha pak zablokovala silnici. Dešťová voda zatékala do celého panelového domu. Podle starosty Petra Řezníčka lidé odmítli náhradní bydlení a šli spát k příbuzným a známým.

„Od dnešního rána se bytové družstvo snaží odstraňovat škody. V Chrudimi je problémů víc, shořela i trafostanice a zhruba 3000 lidí na sídlišti Větrník je bez elektřiny," dodal Řezníček.

Vydatný déšť zaplavil i sklepy hotelu Alessandria v Hradci Králové.

Energetici se včera snažili všechny nahlášené výpadky, kvůli kterým se stovky domácností ocitly bez proudu, opravit. Nejhorší byla situace na Pardubicku a Chrudimsku, na Trutnovsku zase čety musely čekat kvůli terénu na těžkou techniku. „Pracuje se na tom, ale těch poruch je opravdu velmi mnoho. Může se stát, že v některých případech bude ta oprava složitější," řekla mluvčí východočeské skupiny ČEZ Šárka Beránková.

• Nárazy větru dosáhly na pardubickém letišti 75,6 km/h a v Ústí nad Orlicí 86 kilometrů za hodinu, což odborníci označují jako vichřici.

• Vůbec nejvíc však fičelo ve Skutči na Chrudimsku– v nárazech 126 km/h. To byla v pondělí druhá nejvyšší hodnota v republice.

• V kraji také napadly desítky milimetrů vody. V Pařížově na Chrudimsku spadlo 55,7 milimetru, přes 50 milimetrů napršelo během pár hodin ale také západně od Pardubic a Hradce Králové.