Radim ke svému životu potřebuje spoustu pomůcek a terapií, které mu pomáhají se posunout dále, ale ukrajují velkou část z rodinného rozpočtu. Právě na to poputuje výtěžek z dobrovolného vstupného.

Akci vymysleli členové kapely Band-a-ska, letos se zapojí i kulturní centrum. „Díky tomu se benefice protáhne až do neděle,“ uvádí Dana Dobešová, ředitelka Kulturního centra města Týniště nad Orlicí.

Akce odstartuje 2. prosince v areálu půjčovny lodí Rampa sport, kde návštěvníky rozproudí koncerty. První adventní neděli bude program pokračovat prodejní výstavou v budově Domu dětí a mládeže.

Vrchol víkendu přijde v 17 hodin, kdy se na Mírovém náměstí rozsvítí vánoční strom za zpěvu dětí z mateřských škol. Známé české koledy si lidé zazpívají s kapelou Mladý Týnišťský big band. Naplní se také smysl celé akce - malému Radimovi a jeho rodičům bude předán symbolický šek s vybranou částkou. Vloni se na charitativní akci vybralo asi třicet tisíc korun, Dobešová předpokládá letos podobný úspěch.

Radimův příběh
Dětskou mozkovou obrnu čtyřletému Radimovi zjistili, když mu byly pouhé čtyři měsíce. Trápí ho problémy s pravou rukou, byly doby, kdy ruku odmítal, jako by mu ani nepatřila. Díky dennímu cvičení a terapiím může ruku občas používat alespoň jako pomocnou. Potíže má i s chůzí, ujde jen krátké vzdálenosti. Jednu nohu má totiž o 1,5 cm kratší a navíc má i na šikmo posunutou pánev. Musí nosit ortézy, které mu pomáhají mít nohy ve správném postavení. V budoucnu ho nejspíš čeká operace nohou.

Michaela Horynová