Žadatel s pořadovým číslem jedna přišel do areálu hejtmanství v neděli před 19. hodinou, postupně se k němu přidalo a společně strávilo noc kolem čtyřiceti lidí. Do rána mohli přečkat na chodbě před restaurací na krajském úřadě, po otevření krajského úřadu po páté hodině se přesunuli do hlavního vestibulu hejtmanství. Fronta se pak vinula z vestibulu až ven na nádvoří. Řada čekajících si přinesla kempinkové židličky.

„Sledovali jsme hokej, tak to šlo," popsal čekání první žadatel Jaroslav z České Skalice na Náchodsku. S pomocí dotace by chtěl vyměnit starý kotel na uhlí za nový kotel na uhlí s automatickým provozem. „Jestli to vyjde, mohl bych dostat dotaci až šedesát tisíc korun. Kotel, co mám vybraný, stojí přes sedmdesát tisíc," svěřil se Jaroslav. Na hejtmanství přijeli o dotaci požádat lidé z celého kraje.

„Musel jsem si vzít den volna, ale pokud dotaci dostanu, tak se to vyplatí," prozradil Petr Kohout z Náchodska.

Příjem žádostí skončí 11. července nebo vyčerpáním dvaceti milionů korun, které jsou na program určeny. Při otevření podatelny pro příjem žádostí bylo v pořadníku, který vytvořili čekající, asi 130 zájemců. Žádné strkanice ani potyčky ovšem nevznikly.

„Podobný zájem jsme očekávali, takže frontou na Pivovarském náměstí jsem nebyl nijak zaskočen. Díky dostatku úředníků se podařilo nápor žadatelů zvládnout a již kolem poledne fronta před budovou zmizela," zhodnotil první den příjmu žádostí Lubomír Franc, hejtman Královéhradeckého kraje.

Rozdali polovinu

Výše podpory činí od patnácti do šedesátí tisíc korun, podle druhu nově instalovaného kotle. Dotace by podle dřívějších odhadů hejtmanství mohla vystačit pro 400 až 500 žadatelů. „Za prvních 30 minut od otevření podací místnosti bylo odbaveno 25 žadatelů," uvedl Michal Friček z tiskového oddělení kraje. Žádosti přijímali tři úředníci.

V pondělí ve 14 hodin evidovali úředníci 230 přijatých žádostí. Kraj tak již rozdělil 9 775 000 korun. „O dotaci bylo možné žádat i v úterý od 8 do 14 hodin," dodal Friček.

Dotační program rovným dílem financují kraj a ministerstvo životního prostředí. Dotace na výměnu kotlů již fungují v Moravskoslezském, Ústeckém a Středočeském kraji. Například v Moravskoslezském kraji se díky dotacím od roku 2012 podařilo vyměnit 4500 starých kotlů za 220 milionů korun.

V Pardubickém kraji zatím o podobném kroku jako jejich sousedi neuvažují. Lidé tak nové kotle musí platit pouze ze svých úspor.