Lídrem sociálních demokratů s největší pravděpodobností současný hejtman Martin Netolický. Jako jediného kandidáta na první pozici jej schválil krajský výkonný výbor ČSSD. Sestavené složení kandidátky budou ještě všichni členové krajské organizace strany rozhodovat v březnovém referendu.

„Hlasuje se samostatně i o lídrovi a zvlášť o kandidátní listině. Tam budou hrát roli i preferenční hlasy," uvedl Netolický. Už dříve prohlásil, že pokud se mu podaří pozici hejtmana obhájit, bude to jeho volební období v této funkci poslední. V září mu však bylo bylo teprve 33 let a je nejmladším českým hejtmanem.

Netolický měl vyzyvatele v osobě Rudolfa Rabase, kterého navrhl pardubický okresní výbor ČSSD. Rabase však nepodpořil žádný ze zbývajících okresů a nakonec prohrál s Netolickým i na pardubické okresní konferenci. Svoji kandidaturu tak nakonec stáhl a na kandidátce je spíše do počtu až na 27. místě. Hluboko dole se však ocitla i některá známá jména, jako současné krajské radní Jana Pernicová a Ludmila Navrátilová na 25., resp. 28. místě. Odráží to hlasování okresních organizací, které jim určily v rámci okresu nižší příčky a kvůli pravidelnému střídání zástupců jednotlivých oblastí, tzv. zipování, se tak obě ženy propadly. Na druhém místě kandidátky by měla být náměstkyně ministra financí Lenka Jurošková, na třetím krajský radní pro životní prostředí Václav Kroutil.