„Řízkobraní je vyloženě o přípravě minutkového masa. Navíc sem dnes přijde veřejnost, takže děti uvidí i reakce hostů na svoji práci,“ říká při rozdávání pokynů před vypuknutím akce. Před dvanáctou byla plná jídelna a fronta čekajících až ke dveřím. Jídelníček byl tak lákavý, že mnozí váhali, co vybrat. Servírovala se kuřecí prsa v sezamovém kabátku, kuřecí řízečky v pikantním těstíčku, v jogurtu, klasika jako řízek z vepřové krkovice, mletý řízeček s překvapením, sýrové variace a další minutkové speciality. Připraveno bylo kolem 350 porcí. „Je to výuka odborného výcviku trochu jinak, měla by u dětí odbourat strach a stres. Vyzkoušejí si tak ostrý režim restaurace,“ říká k úspěšné prezentaci školy zástupkyně ředitele Miroslava Rajmová.
S přípravou tu začali už ve středu, ve čtvrtek chystali suroviny a v pátek se od šesti do šesti nezastavili. „Váhali jsme, jestli změnit téma. Uvažovali jsme o gulášobraní, nakonec jsme zvolili opět řízky, protože veřejnost je má ráda,“ usmívá se Miroslava Rajmová. K jídlu se navíc podávalo i točené pivo, víno, káva i dezerty.
„Bylo to vynikající,“ hlásí spokojení strávníci. Akce má velký ohlas a škole pomáhá i při náboru nových studentů. „Považujeme to za jinou formu prezentace školy. Chceme zůstat školou rodinného typu s individuálním přístupem k žákům,“ dodává zástupkyně ředitele.
„Mám trému, budou tady naši,“ svěřil se ještě před vydáváním jídla žák druhého ročníku oboru kuchař – číšník Lukáš Tomíček. Ostřílená Zuzana Hradecká smažila kuřecí řízky v těstíčku. Takovéto akce jsou pro ni dobrou zkušeností.
Střední škola v Lomnici nad Popelkou nabízí studijní a učební obory zaměřené na gastronomii, potravinářství, služby a cestovní ruch.