Krátce nato koalici pirátů a Strany zelených posílilo hnutí Změna pro Královéhradecký kraj. Společnou kandidátku do voleb povede krajinný ekolog a člen hradeckého městského zastupitelstva Martin Hanousek ze Strany zelených. Potvrdí výsledek průzkumu i ve volbách?

Kolik mandátů byste si přáli?
Já jsem realista. Ale docela věříme poslednímu průzkumu. Zabojujeme, a když získáme čtyři mandáty, budu docela šťastný.

Jak byste charakterizoval vaše voliče?
Jsou to lidé, kteří se nenechají opít rohlíkem. Ani koblihou. Určitě jsou mladší, vzdělanější a žijí spíše ve městech. To je ale věc, která mě mrzí, protože program zelených míří také na venkov a usiluje o to, aby se nerozvíjela jen města, ale aby kraj fungoval jako celek.

Ale mladí lidé k volbám moc nechodí. A ke krajským už vůbec ne.
To je pravda. Ale věřím, že je přesvědčíme.

Stál jste o to být lídrem kandidátky do krajských voleb?
Stál. Mně jako krajinnému ekologovi je krajská problematika velmi blízká a myslím, že i díky své práci znám kraj dobře. Už několik let působím v komunální politice a musím říci, že mě stále překvapuje. Zejména to, jak jsou někteří vykukové vynalézaví. Královéhradecké zastupitelstvo je velmi dobrá škola, kde poznáte, jak lidé, kteří mají peníze a nějaký neviditelný vliv, dokáží prosazovat své zájmy ve veřejné politice. A to nás spojuje s piráty - zájem, aby hospodaření s veřejnými prostředky bylo otevřené a efektivní. Třeba sklady CTP si klidně půl roku rostly, aniž by to někomu vadilo, a nejspíš by jejich stavba prošla. Něco se začalo dít až potom, co jsem o tom promluvil v reportáži.

Svůj volební program chce vaše seskupení zveřejnit až na konci května. Prozradíte o něm něco?
Chceme se zaměřit na otevřený kraj, podporu místního podnikání, zemědělství a místní produkce, ale i místních komunit a uměleckých aktivit. Líbí se nám oživování památek, například Valdštejnské lodžie v Jičíně. To je něco, co by kraj měl podporovat. Různé aktivity včetně vzdělávání lze vázat i na místní knihovny, což je fenomén Česka a má je téměř každá obec. Hodně se chceme zaměřit na zásady rozvoje Královéhradeckého kraje, které jsou velmi nedoceněné. Jednou z našich priorit bude údržba krajiny, a to vzhledem k suchu i k povodním. Je to téma spojené se zemědělstvím, údržbou půdy i s usměrňováním zástavby. Teď krajem projde dálnice a v jejím okolí se objeví velká hrozba - zastavování ploch logistickými centry a obchodními domy. To je věc, na kterou je potřeba dohlédnout a regulovat ji.

Krajinný ekolog
Místopředseda krajské organizace strany zelených Martin Hanousek (33 let) vystudoval obor ochrana a tvorba životního prostředí na Univerzitě Palackého v Olomouci. Pracuje jako krajinný ekolog 
a projektový manažer Českého svazu ochránců přírody JARO Jaroměř, kde připravuje projekty  financování péče o cenné přírodní lokality a  zajišťuje administrativní chod organizace z hlediska komunikace s úřady. Věnuje se i vzdělávání a plánování.
Od roku 2011 je zastupitelem v Hradci Králové a působí jako místopředseda komise pro životní prostředí.

Zmínil jste ochranu krajiny před suchem či povodněmi…
Nechceme jít cestou bolševických technických projektů. Jsme jednoznačně proti stavbě přehrad, například té v Pěčíně. To je slepá ulička, drahé, nejisté a navíc devastační řešení. Tenhle asi sto let starý plán je už překonaný. My musíme hledat opatření, která budou levnější, rychlejší a budou řešit víc problémů. Chceme se zaměřit na revitalizaci a obnovu mokřadů.

Jak hodnotíte dopravu v kraji?
Já jsem ze Strany zelených, takže si samozřejmě všichni budou myslet, že jsem proti dálnici. Zpracovával jsem stanoviska k dálnici z Jaroměře do Trutnova, trasu jsem projel celou a myslím, že ji znám. My se současným projektem dálnice souhlasíme - s výjimkou části u Kocbeří a Choustníkova Hradiště, kde prochází pásmem ochrany vodních zdrojů. Problém se vyřešil konstatováním, že tam nebudou jezdit nákladní auta převážející chemikálie, ale to je nereálné.
Vadí nám i záměr stavět úsek od Trutnova k polské hranici dřív než úsek z Jaroměře do Trutnova, protože průjezd nákladních aut by byl pro obce na nedostavěné trase naprosto zničující. A myslím, že jako první by se neměl začít stavět úsek z Hradce do Smiřic, kde je nutné čekat na novou EIA, ale ze Smiřic do Jaroměře. Úsek by stáhl část dopravy, která jde přes Jaroměř na Trutnov, a Jaroměři by to trochu pomohlo.
Věc, která nám vadí, je objíždění mýtných bran náklaďáky. Kamiony, které se chtějí branám vyhnout, jezdí přes města a vesnice a devastují krajské komunikace.

Je možné tomu zamezit?
Probíral jsem to s odborníky a podle nich nový zákon umožňuje, aby do dopravního značení mohly zasahovat i obce. Ale aby to bylo koncepční, měl by se problém řešit na úrovni kraje.

Sledujete i problémy ve  zdravotnictví?
Na problém s nedostatkem lékařů jiné kraje možná reagovaly trochu pružněji. Náborový příspěvek, který kraj nedávno zavedl, sice není až tak zajímavý, ale je to  dobrý krok. Jsme v situaci, za kterou kraj nemůže, protože jde o celostátní problém. Je nutné zaměřit se na platy, protože v nemocnicích jsou nízké, ale představa, že někoho přeplatíme, je mylná. Pro lékaře musí být zajímavé v našem hezkém kraji zůstat. Musí mít zabezpečenou školku pro děti i jiné věci. Když se najdou peníze na stavbu nemocnice, měly by se najít i na lidi. Navíc v Hradci Králové je fakulta, která doktory vychovává, takže je nutné zaměřit se také na spolupráci se studenty. Tam vidím velkou příležitost.

V čem chcete být jako politici jiní?
Hradecká i krajská politika mi přijde nudná, zakonzervovaná a nehybná. Potřebovala by oživit. A to by měl být náš hlavní přínos. Můžu slíbit, že budeme štikou mezi sumci. V Hradci už tou štikou jsme.  Současná  politika se soustřeďuje na jakési udržovací práce, jako by těm lidem nezáleželo na tom, jakým způsobem a v jakém kraji budeme žít za třicet let. A na to se chceme zaměřit. Pro nás je důležité, jaká bude krajina, jestli bude dostatek pitné vody a zda bude kraj žít. Máme oblasti, které se vylidňují, a je potřeba zjistit proč. Když nějaká místa nevypadají pěkně, nikoho tam nepřilákáte. A to se týká i lékařů.

S kým byste po volbách byli ochotni spolupracovat?
My jsme schopni spolupracovat s kýmkoliv - kromě extremistických stran. Jako příklady jsme uvedli KSČM a Dělnickou stranu. Ale pravděpodobně skončíme v opozici. V Hradci Králové jsme nabídku na koalici odmítli - a bylo to dobré rozhodnutí.

Volební seriál Deníku
Za půl roku budeme volit reprezentaci Královéhradeckého kraje: Kdo  chce usednout do hejtmanského křesla? Co kraji chce přinést a jaké jsou jeho názory? Deník přinesl od 9. dubna každou sobotu sérii rozhovorů s lídry, kteří by se hejtmany mohli stát, protože jejich strany se buď na vedení krajské samosprávy podílejí nebo mají podle posledních průzkumů volebních preferencí šanci se do krajského parlamentu dostat.