„Regionální radu Severovýchod bude řídit až do vyřešení celé záležitosti její první místopředseda a hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc," informovala včera mluvčí ROP Severovýchod Silvie Špryňarová.

Rizikový projekt
Plán na rekonstrukci kostela byl schválen ještě před zvolením Půty do čela Regionální rady. Projekt byl veden jako rizikový a dotace měla být proplacena až po jeho skončení. Kontrola však odhalila porušení podmínek smlouvy o dotaci a peníze na stavbu proto proplaceny nebyly.

Půta byl nedávno obviněn z přijetí úplatku a ze zneužití pravomoci veřejného činitele v souvislosti s projektem rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. „Nechci, aby mé obvinění mělo negativní dopad na dotační program," prohlásil Půta. Obvinění odmítl a podal si stížnost.

K odstoupení se prý rozhodl proto, aby jeho obvinění nebylo spojováno s prací Výboru Regionální rady Severovýchod ani se zaměstnanci Úřadu Regionální rady, a nebylo tak jakkoliv ohroženo čerpání dotací z programu a dokončení desítek  projektů.

Hejtman Franc uvedl, že se dnes sejde s ředitelem Úřadu Regionální rady Zdeňkem Vašákem.

„Jde nám především o to, aby činnost Výboru Regionální rady Severovýchod i samotného úřadu byla zachována bez sebemenších omezení," sdělil hejtman Franc.